Minder zielen, meer vreugd

 

Camiel Eurlings is de beste verkeersminister ooit! Maar is dat een compliment? Het departement der blinden heeft voor het eerst een koning met één oog, die de blindenstok stevig in handen heeft. En soms wijst hij daarmee best in de goede richting. Goed, het ding is wat krom door jarenlang onoordeelkundig gebruik. Maar gewoon opnieuw uitlijnen en niet meer uitlenen aan die verkeerskunders. Dan doettie het vast nog wel even.

Sinds onze Camiel Zijne Excellentie is, spuit V&W echt minder flauwekul. Sterker, soms worden we zelfs verrast door hoopgevende berichten. Het vertrouwen dat ik in hem uitsprak is nog niet beschaamd. En misschien wordt het nog wel waargemaakt ook. De campagne “driemaal blauw is rood” zal er wel niet komen. Teveel Koos-achtigen en verkeerskunders die in de weg zitten. Maar binnenkort presenteert Eurlings dan zijn visie hoe hij de files gaat oplossen, met een eerste “uitvoerbare, betekenisvolle en onomkeerbare stap”.

De hoofdlijnen zijn: bouwen, benutten en beprijzen. Voor het bouwen en benutten moet Eurlings die betweterige nietsnutten van milieudefensie buitenspel zetten. Daar is hij al mee bezig en dat is goed nieuws, ook voor het milieu. En de beprijzing wordt afhankelijk van hoeveel kilometers men aflegt, en waar en hoe men dat doet. Kilometerheffing dus, met korting voor Paus Prius die braaf tijdens daluren van Kolderwolde naar Molkwerum tuft, en een toeslag voor wie met de Hummer doet waar die voor gemaakt is: op koopavond paraderen door de PC Hooft. Alles in combinatie met een afschaffing van de wegenbelasting en de BPM.

Het is de vraag of het helpt. De huidige benzineprijs is al een soort kilometerheffing en heeft geen enkel effect. Maar goed, stel dat het werkt: wat halen we ons op de hals? Een zender in elk voertuig, ontvangers langs alle wegen. En de schrik van elke belastingbetaler: een gigantisch overheidsapparaat voor administratie en handhaving, ongetwijfeld bevolkt met voornamelijk incompetente debielen. Hellup! Bovendien weet de overheid voortaan altijd waar wij ons bevinden en wanneer wij ons verplaatsen, en waar naartoe. En Koos gluurt vast stiekem mee hoe snel dat allemaal gebeurt. Een enorme bureaucratisering en een flinke inbreuk op onze privacy dus.

Moeten wij dat wel willen? In een land dat dweept met de Jip en Janneke wijsheden van Geert en Rita zoals “regels zijn regels” en “lik op stuk”? Waar steeds meer vergaande strafbevoegdheden liggen bij de onderste lagen van het justitiële apparaat? Bij lieden die bij woorden als subsidiariteit en proportionaliteit denken aan een Chinees gerecht of Japanse vechtsport? Een land waar justitie zaken liever afhandelt dan oplost, door tunnelvisie te prefereren boven waarheidsvinding? En waar de verantwoordelijke minister zulke schandalen moeiteloos overleeft om later gewoon weer stiekem de handelingen van de 2e kamer te veranderen? In een land dat steeds minder reden heeft de wereld zijn opgeheven vingertje te tonen?

Nee, dat moeten wij niet willen. Echt niet. En gelukkig kan het allemaal ook veel eenvoudiger. Hoe? Ten onrechte ziet men het toenemend aantal auto’s als vaststaand gegeven. Nooit vraagt men zich af waarom al die lui überhaupt zonodig een rijbewijs moeten hebben. De meeste opstoppingen worden veroorzaakt door onhandig gekluns van onbekwame stuntels, gespeend van elk verkeersinzicht. Waarom hebben die mensen in hemelsnaam ooit hun rijbewijs gehaald?

Het rijbewijs moet weer een exclusief bezit worden. Alleen voor hen die het verkeer werkelijk doorgronden. Zoals je ook niet elke halve gare zot zomaar een vliegbrevet of een wapenvergunning geeft. Maar alleen hen die dat ingewikkelde en gevaarlijke apparaat veilig weten te bedienen. Ter vergelijking: nu krijgen met name ervaren weggebruikers juist om het minste geringste een rijontzegging.

Het rijexamen moet een hoge drempel worden. Niet door de cursisten tot wanhoop te drijven met vragen over de feestverlichting van een militaire colonne. Maar door hen werkelijk verkeersinzicht en voertuigbeheersing bij te brengen. Helemaal doorzagen die lui. Over efficiënt voorsorteren, aansluiten, inparkeren, rechtshouden, vooruitkijken, verlichting, spiegelgebruik, in- en uitvoegen. Geef ze een slipcursus. Leer ze snelrijden. Laat ze een noodstop maken. Zorg dat iedere cursist de grenzen van zichzelf en zijn voertuig ontdekt. Wie die moeite niet wil nemen, verdient geen rijbewijs en heeft dat ook niet echt nodig.

Uiteraard moet ook het openbaar (taxi-)vervoer worden verbeterd. De gezakte brekebeentjes hoeven natuurlijk niet in volstrekte isolatie hun dagen te slijten. Maar hun recht op mobiliteit hoeft niet ten koste van ons allemaal te gaan. Verlos hen uit hun lijden en verlos ons van hun rijden.

Minder auto’s op de weg, met betere chauffeurs achter het stuur. Het verkeer zal vlotter en veiliger worden. Met minder agressie. En ook voor het milieu is het een grote opsteker. Bovendien biedt het gelijke kansen voor rijk en arm: niet uw beurs, maar uw verkeersinzicht bepaalt of u de weg op mag. Ik reken dan ook op steun van alles wat groen, links, rood, sociaal, bebaard en begeitehaard is. En als ook Eurlings deze oplossing steunt, dan zullen hem èchte complimenten ten deel vallen.

16 Responses to “Minder zielen, meer vreugd”

Read below or add a comment...

 1. AntiSpee says:

  Hoi Kipje. Leuk allemaal maar hoe hoog schat je de haalbaarheid van jouw idee? Ik denk dat die A4 bij rotterdam er eerder ligt dan dat ze de sukkels van de weg gaan halen…

 2. Ernie van de Wal says:

  Leuk bedacht, maar wat doe je dan met de huidige generatie klunzen? Dat duurt minstens 15 jaar voordat dit enig effect zou sorteren.
  Mijn idee is om alle vaste lasten INCL. BTW op aanschaf, bezit en gebruik van de auto af te schaffen en de brandstofprijzen naar ca. € 4, = per liter te zetten.
  Behoud van pricacy, veel voordeliger incasso en juist die ondeskundige klungels, die vaak met korte ritjes het verkeer hinderen zullen vaker van de fiets of lokaal ov gebruik maken. Lokaal ov kan dan ook het best gratis. Betere doorstroming, meer rijplezier.

 3. Bart says:

  Wauw wat optimistisch… Als blijkt dat de cash cow van dit land geen oor wordt aangenaaid ga ik inderdaad met een (gehuurde) Hummer door de PC. Maar dan wel op twee wielen!!
  Met dat plan van het rijbewijs ben ik het VOLLEDIG eens!! Weg met dat getreuzel; gewoon boeren verstand gebruiken en lekker vlot doorrijden en geen bangmakerij met langzamer is veiliger. Ooit eens in de States gereden? Schijtsloom en levensgevaarlijk!! Eten, drinken, bellen, lullen en wat al niet meer en als side effect ergens naartoe bewegen. Dat moeten we hier niet willen!!

 4. KooSSpeeR says:

  [quote]en de brandstofprijzen naar ca. € 4, = per liter te zetten.[/quote]

  Dan laat ik gewoon een tankwagen aanrukken uit Duitsland.. gaat dus ook niet werken

  [quote]Leuk bedacht, maar wat doe je dan met de huidige generatie klunzen?[/quote]

  Iedereen beneden de 65 moet de Nurnburgring Nordschleife onder de 10 minuten rijden in een EVO10, lukt dat niet.. geen rijbewijs meer..

  65+ laten we ongemoeid, die leveren veel geld op voor garagebedrijven..hehe

 5. Ludolf says:

  Nederland is al geen democratie meer, dus ik ben benieuwd of die digitale controle van de medeweggebruikers er door komt.
  Ik denk het wel. Misschien dat alleen D’66 tegen stemt (uit privacy-overwegingen). De gevolgen zullen enorm zijn en de kosten dus ook. Het moet van “5 % van de opbrengst’ geregeld worden. Dat gaat ze niet lukken, dus om het te halen gaan ze belastingdruk “verhogen”. Daarom schaffen ze nu al BPM “af” in 8 jaar, dan kunnen ze binnen 10 jaar de gigantisch gestegen MRB omzetten in een gigantische heffing per kilometer.
  Volgens mij kun je nu al uitrekenen hoeveel dat op de drukste trajecten en bv “the City” wordt. Ben benieuwd of de planologen en “stedebouw”kundigen van de overheid al rekening houden met de gevolgen. De uitstroom uit “de Stad” van bedrijven en mensen zal heel fors zijn. Of is er dan inmiddels een “werkbaar” openbaar vervoer ?

 6. Stefan Lucas Franciscus says:

  Dit was zeer prettig leesvoer.
  Ik kan verder ook niet anders dan mij hier volledig bij aansluiten en ben ook echt blij dat er nog meer mensen met hersens in ons landje aanwezig blijken te zijn.
  Verder heb ik ook nog wel iets toe te voegen, dwaalt wel een beetje van ‘t onderwerp af, maar dan ook maar een klein beetje.

  Waar ik op doel is de verkeersveiligheid.
  Die wordt stelselmatig afgebroken door bvb maatregelen zoals:

  Geen middenstrepen meer op de polderwegen, hierdoor gaan er inderdaad steeds meer mensen nog langzamer rijden dan de toegestane snelheden die op die wegen geldt, meestal 60 km per uur.
  Dat komt omdat ze geen goede inzichten of ogen bezitten en dus niet hun eigenzijde van de weg kunnen bepalen of gewoon simpelweg bang zijn. Aangezien ik dagelijks in “de polder” moet rijden erger ik me hier groen en geel aan, dit levert mij en vele anderen bergen met frustratie en stress op.

  Nog een gevaarlijk iets, de voorheen voorrangswegen zijn nu ineens geen voorrangsweg meer, wat gebeurt er nu dus steeds vaker: ongelukken.

  Millieu: Al die drempels kom,en ‘t millieu echt niet ten goede want wat is er nog schadelijker dan hard rijden, optrekken en dat gebeurt er door bijna iedereen die weer een drempel verlaat.

  Nu brei ik er maar eens een einde aan.

  Stefan

 7. Stefan Lucas Franciscus says:

  Autorijden is VRIJHEID en die VRIJHEID is zeer kostbaar, mensen zijn instaat om gekke dingen te doen als hun vrijheden beperkt gaan worden.

  stefan

 8. Jr. says:

  Heb ook nog een idee: claim de totale (economische) schade van een file bij de veroorzaker. Dit kan zijn de wegbeheerder / overheid, bijv, in situaties van een bekend knelpunt, waar al langer dan een jaar drie rijstroken plotseling overgaan in twee rijstroken. Dit kan ook zijn een ‘kluns’ die een ongeval veroorzaakt, of het overige verkeer hindert, of perongeluk het verkeerde pedaal (rem) gebruikt. Dit kan door een computer-surveillance via de toch al aanwezige camera’s. Als we niet zouden (hoeven) remmen ontstaan er ook geen files.

 9. Eend says:

  Erg goed idee. Als ik zo om me heen kijk op de weg zal ik dan de enige zijn die het wegennet nog zal gebruiken. Ik geloof best dat jullie denken dat jullie goed kunnen rijden, maar ervaring leert dat dat altijd net omgekeerd is

 10. Koos Spee says:

  en of ik het filter doorkom 6+7=18 of 15 ehh naja ben nooit zo goed in rekenen geweest.

  Zeg is het nu eens klaar met mij steeds voor gek te zetten, ik zit ff lekker m’n zakken te vullen in deze prachtige vrijstaat. Jullie hebben het zelfs door dat ik laafen aan het trainen ben om jullie dom te houden. We zijn momenteel bezig een idiot proof laser gun te maken zodat ook iedere laaf er mee kan schieten

  Ik hou jullie allemaal scherp in de gaten, en wat betreft mijn lasergun, niet geschoten is altijd mis.

  Jullie zijn gewaarschuwd

  Koos. S

 11. trucker Luc says:

  Mooi verhaal. Er zitten goede ideeen in maar… Dat rijbewijsdrempeltje verhogen moet men dan wel meteen Europees aanpakken. Ik zit erg veel in het buitenland en het rijgedrag daar is vele graden erger dan hier weet ik uit ervaring. Hier is de auto toch ook naast vervoermiddel een status symbool. Anders ga je als echte hollander niet in een dure brandstof slurpende Hummer of iets dergelijks rijden. In het buitenland geeft men veel minder om die auto. ongelukje, deukje, het zal ze een worst wezen. Als er daar bij de bakker op de stoep een plaatsje is om dat ding te parkeren voor het ophalen van een stokbrood dan doen ze dat gewoon. Is het plaatsje bezet, dan zetten ze hem ernaast. Kan er niemand meer door, boeit ze niet. Kortom, hier valt het nog wel mee.
  Files oplossen? Ga eens wat dichter bij je werk wonen. kun je op de fiets naar je werk, sta je zelf niet meer in de file en kunnen de proffesionals, lees beroepsgoederen vervoer ook weer door en op tijd bij de klant zijn zodat jullie weer om verse producten kunnen in de super.

  groeten Luc

 12. henk says:

  Ik ben al enige tijd aan het mailen met VROM KLPD Rijkswaterstaat en de nat Ombudsman over het feit dat wij als automobilist worden benadeelt door het flitspaalbeleid het volgende is nl het geval :rijd je voorbij een vaste flitspaal met een vrachtwagen en 20km te hard dan flitst deze niet ondanks dat ik hier te hard rijd doe ik hetzelfde met mijn personenauto ik ga er dus met 120 voorbij dan flitst deze wel
  ik heb dit aangekaart als zijnde rechtsongelijke behandeling maar geen enkele instantie durft of wil hier een uitspraak over doen.
  Wij worden dus benadeelt ten opzichte van overige weggebruikers!!

 13. AntiSpee says:

  Het broedseizoen is weer begonnen, daarom is die kip zo stil de laatste tijd.

 14. Dick says:

  slechts 1 advies verplicht auto delen dus weg met een persoon per auto.

 15. De Zwarte Kip - webmaster says:

  @ John de Graaff: Tja, hoe doe je dat netjes? Weerstand zal er altijd zijn, maar de beste manier is toch een strenge selectie op het krijgen van een rijbewijs en het tegelijk aanbieden van echte alternatieven. Dan is de keus toch nog in hoge mate op basis van vrijwilligheid.

 16. john de graaff says:

  Dit gedoe met kastjes gaat niet werken. Mensen laten zich niet de auto uitpesten. Dus helpen doet het niet. Wel waanzinnig veel kosten, en van NL een beetje totalitair staatje maken, alwaar Big Brother de dienst overal uitmaakt.
  Wat wél helpt, zijn positieve verbeteringen aan de infrastructuur. Dus méér asfalt, gratis ov en verstandig ruimtelijk beleid.
  Wat betreft de column. Prima idee, maar dan moeten de klungels uit hun autootje gejaagd worden. Hoe doe je dat netjes? Ik zou het niet weten.

Wilt u meekakelen in het kippenhok?

*


*