Gore praatjes

 

Heeft u ook zo gelachen tijdens de klimaatweek? De hele wereld zonk zeven dagen in gebed om de aardbol te redden. Want dominee Gore voorspelt apocalyptische rampspoed. En doordat hij ooit opponent van Butthead Bush was heeft hij wat credits verdiend. Dus niemand twijfelt aan z’n deskundigheid en integriteit. Miljoenen adepten vouwen in goddelijke bewondering hun knuistjes en babbelen berouwvol hun geestelijk roerganger na.

Mr. wanna-be-president staat intussen als een echte Amerikaanse TV-dominee al zijn frustraties van zich af te orakelen en zijn eigen eikel op te poetsen. Wat zou de wereld een hoop ellende bespaard zijn gebleven als deze man gewoon president was geworden. Als net iets meer Floridianen dat stembiljet wèl hadden begrepen. Geen Bush in het Witte Huis, geen Gore op het witte doek. En geen klimaatweek.

Maar doordat hij nu tijd en geldingsdrang te over heeft lijden wij allen onder het “Gore-effect”. Meer dan ooit worden we bestookt met allerlei hysterische klimaatkolder. Wie afhankelijk is van de publieke opinie moet er wel aan meedoen. Vele Bekende Niemendalletjes verdringen zich voor de camera om het Grote Bewustzijn te verkondigen. Megasterren laten zich door hun PR-managers overhalen om wereldwijd honderden kilowatts aan live-earth-decibellen over moeder aarde uit te storten. Want we moeten zuinig zijn met energie. En ook de commercie stort zich op het thema. Kooplieden vullen hele reclameblokken met snelle klimaatneutrale verkooppraatjes.

Geleerden drommen samen om de subsidie voor hun volgende klimaatonderzoek veilig te stellen. De professionele wetenschappelijke twijfel even opzij zetten en gewoon meelullen met de politicus die op de zak geld zit. Opzitten, pootje geven, brokje krijgen. Dan kan zo’n stemmentrekker weer voor de camera een geëngageerd smoelwerk trekken naar het electoraat. Dat kweekt weer draagvlak voor nog meer subsidie.

En wie het waagt vraagtekens te plaatsen bij al die klimaatbabbels is een geheime intrigant van de olielobby. Dan ben ik dit keer toch verbaasd over hun amateurisme. Met zoveel oliedollars moet het toch mogelijk zijn een luider en beter geregisseerd weerwoord te bieden tegen de klimaatgelovigen? Het lijkt mij dus waarschijnlijker dat de olieboertjes zelf ook boter op hun hoofd hebben: naarmate men klimaatverandering een groter probleem vindt, komt er meer geld beschikbaar voor alternatieve energiebronnen. En raad eens wie die gaat ontwikkelen?

Regelmatig worden in de klimaatdiscussie ook allerlei deadlines genoemd: als er niet binnen zoveel jaar minstens zoveel minder uitstoot is gerealiseerd, zullen er allerlei onomkeerbare veranderingen optreden. Bij mijn weten is een aantal van die cruciale data al lang gepasseerd en spint de aarde nog steeds tevreden om haar as. Maar als echte sekteleiders weten de klimaatprofeten er altijd wel weer een draai aan te geven als zo’n deadline zonder rampspoed is verstreken. We moeten blijven geloven.

Een kwalijk effect van die klimaatpraatjes is ook dat ze de aandacht afleiden van echt belangrijke zaken. We spenderen zinloze miljarden om de CO2-uitstoot te beperken, terwijl daarmee de milieuvervuiling en de roofbouw op moeder natuur niet wordt opgelost. Dat is namelijk iets heel anders en heeft helemaal niets met CO2 te maken. CO2 is een volkomen onschadelijk gas. We ademen het zelf uit. Het zijn de bubbels in de cola. Planten leven ervan. Het is geen vervuiling. De vieze klimaatpraatjes vervuilen de discussie door die zaken telkens maar door elkaar te halen. Terwijl we ons om vervuiling wel druk zouden moeten maken. Daar hebben we wel invloed op. In tegenstelling tot het klimaat.

We kunnen schonere apparaten maken, minder afval produceren en onze grondstoffen beter recyclen. Het voornaamste milieuprobleem is echter de bevolkingsgroei. We maken simpelweg met te veel mensen aanspraak op te weinig natuurlijke hulpbronnen. Ieder mens extra betekent significant extra milieubelasting. Dus de meest effectieve bijdrage aan een beter milieu is om na 2 of 3 kinderen een knoop in de jongeheer te leggen. Daarom vind ik die gristenen ook zo lachwekkend. Beetje vroom preken over goed rentmeesterschap van de aarde bla-die-bla, maar wel grote gezinnen stimuleren. Bij zo’n houding hóórt gewoon een Toyota Prius. Ook hybride.

We wachten rustig af. Er komt heus een moment dat men beseft dat die klimaathype één grote ongefundeerde flauwekul was, ingegeven door de domme waan van de dag. De mens is niet in staat om de temperatuur mondiaal te beïnvloeden. Dat is schromelijke zelfoverschatting. Ik vraag me af of Al de Lellebel dan nog steeds zijn gore praatjes staat af te ratelen. En wie er dan nog luistert. Misschien staat hij dan wel ergens in een stoffig halfleeg bejaardenzaaltje zijn inmiddels achterhaalde waarheid te verkondigen aan wat doven en slechthorenden. How inconvenient.

9 Responses to “Gore praatjes”

Read below or add a comment...

 1. Henk says:

  En…. jij word betaald door Shell om dit te zeggen? Of ben je echt werkelijk zo stom dat jij gewoon door gaat op de manier hoe je het altijd al deed.

 2. De Zwarte Kip - webmaster says:

  Zijn dat de enige twee opties waaruit ik kan kiezen? Ik vind het altijd heel moeilijk als het leven zo eenvoudig is. Zal wel aan mij liggen. Zalig zijn de onnozelen van geest.

 3. kretoloog says:

  Misschien een idee om de ‘moderation policy’ van toepassing te laten op de blog zelf?

  “De Zwarte Kip ziet er op toe dat haar kippenhok niet met allerlei bagger wordt volgescheten. Nodeloos beledigende of ronduit stompzinnige reacties worden daarom eruit gefilterd. ” – sic

 4. kretoloog says:

  Vergeet ik even te melden dat je schrijfstijl wel super is.

  Nu maar kijken welk van deze reacties aan Koos wordt toegeschreven hahahaha

 5. AntiSpee says:

  Kiep is quiet de laatste tijd.

  Hoe komt dat?

  Spee hoor ik ook al niet. Roken jullie soms ergens stiekum de vredespijp?

 6. Lenin Strawskim says:

  Wat een heerlijke tirade. Leuk geschreven en erg amusant. Wel jammer dat er iets teveel pertinente onzin in staat. De allermooiste vind ik het verhaal over CO2 dat helemaal niet giftig blijkt te zijn. Briljant! Al die ophef over CO2 dus helemaal voor niks. Want van iets goeds en gezonds kun je immers nooit teveel hebben! Ik weet er nog eentje: water blijkt ook al niet giftig te zijn. Al dat gezwets over watersnoodrampen en tsunami’s is dus allemaal bedrog en oplichting. Want water is juist hartstikke goed spul. Zonder water zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Dus weg met de dijken en dammen. Leve het water!

 7. CaseOfEmergency says:

  Dat neemt niet weg, dat we van fossiele brandstoffen af moeten, al was het alleen maar om van buitenlandse en binnenlandse legale en illegale en cultuurvijandige mafia’s af te komen.
  Er zijn zoveel argumenten tegen fossiele brandstoffen, dat het bijna onbegrijpelijk is, dat we daar nog steeds mee door gaan.
  Onbegrijpelijk behalve die mafia’s dan.

  De driehoek: fotovoltaica, waterstof en brandstofcellen is al lang de voor de hand liggende oplossing voor onoverzienbaar lange tijd.
  Maar deze oplossing maakt wel een eind aan de lucratieve energiebusiness, want belooft overvloed en dus verlies van macht voor heden machtigen.

  Tot overmaat van hoop is waterstoftechniek ook nog eens geschikt om decentraal, prive en dus oncontroleerbaar energietechnisch onafhankelijk te worden.
  Dat is niet voor iedere residentiële situatie – vooral niet voor urbane – weggelegd, maar zou toch een gevoelige slag aan heden schijnbaar onomstotelijke machtstrukturen toebrengen.

  Wij worden chronisch met een schijnprobleem voor het lapje gehouden.
  Wanneer breekt dit besef eindelijk massaal door ?

 8. Stefan Lucas Franciscus says:

  Ik begrijp je punt.
  De vervuiling moet aangepakt worden en er zijn legio aan schone alternatieven voor machines e.d. maar dat wordt kunstmatig duur gehouden.
  Alles draait om macht en geld.
  Waarschijnlijk zal dat altijd zo blijven en misschien is een catastrofe wel de enige manier om de mensen eens en voor “altijd” hun lesje te leren…

  Stefan

 9. Joker says:

  zeer mooi geschreven!

  Voor het eerst dat iemand het weer es bij het rechte eind heeft.

  CO2 en opwarming van de aarde? lulkoek…get your facts right…maar zolang die schapen achter de kudde(kerk) aan blijven lopen…

  Grt

Wilt u meekakelen in het kippenhok?

*


*