Filofielen

 

Wist u dat meer asfalt het fileprobleem niet zal oplossen? Nee, uw kip is niet van de leg en meent dit bij haar volle bewustzijn. Natuurlijk heeft ook zij graag extra rijstroken om overheen te fladderen. Maar het fileleed zal er niet mee verdwijnen. Dat heeft namelijk een diepere oorzaak: uzelf.

Excuus, niet u natuurlijk: uw buurman. U weet wel, die buma die de zondag besteedt om met emmer en spons z’n keurige middenklasser op te poetsen, zich verheugend op de volgende ochtendspits waarin hij weer trots zijn glimmende “beste koop” kan showen aan de rest van de kudde. Dankzij Leen van Frisia voelt hij zich dan altijd een hele meneer. De blikken die verveeld naar hem afdwalen, uiten unaniem bewondering, zo beeldt hij zich in. Ze smachten om ook ooit zo´n fijne veelzijdige familiewagen te bezitten.

Buma voelt zich dan helemaal op z´n plaats. Dus hij hoeft nergens heen. Thuis wacht hem een uitgezakte zeurdoos met dito stel jengelende koters. Op kantoor is hij het lulletje van de afdeling en inmiddels het loongebouw uitgeschaald. Interesses heeft hij niet meer. Zijn hersenen worden nog wel met zuurstof, maar niet meer met ideeën gevoed. Ze leiden een vegetatief bestaan. Deze meneer WIL in de file staan. Het is de enige plek waar hij nog in z´n element is.

Dat sprookje wordt wreed verstoord door de confrontatie met iemand wiens brein nog wel leeft. Iemand die werkelijk ergens iets te doen heeft en dus gewoon doorrijdt om daar te geraken. Als Buma dan reeds honderden meters vóór het ritsvak remt om van zo veel mogelijk file te kunnen genieten, volgt zo´n brutale actieveling niet gedwee zijn lichtend voorbeeld. Nee, die zwaait zijn rijtuig soepel langs het nutteloze obstakel en vervolgt de rijstrook netjes tot het eind. Mocht een andere filofiel hem daar verongelijkt het invoegen beletten, dan heeft hij altijd wel wat paardjes over om ook die hindernis te pareren. Buma’s teleurstelling dat hij zelfs in zijn laatste toevluchtsoord niet het respect afdwingt dat hij zo node mist, uit zich dan verontwaardigd in een hopeloos bulkje grootlicht: “Verdorie, ook jij dient samen met de meute in totale versuffing mee te pruttelen!”

Voor zulke fervente filofielen was er onlangs een unieke gelegenheid. Minister Peijs zocht honderden vrijwilligers om een nieuw plan van haar verkeerskunders te testen. Deelnemers konden hun vrije tijd inruilen voor een hele zaterdag filerijden op luchtmachtbasis Twente, fijn! Onder toeziend oog van gewichtige pseudo-wetenschappers werden diverse varianten uitgeprobeerd om het verkeer bij ongevallen door te laten stromen. Voor filofielen een stukje paradijs op aarde, zeker nu de bedachte oplossingen (uiteraard) niet werkten.

Ook de Zwarte Kip had zich aangemeld. Nieuwsgierig, maar ook om te voorkomen dat het rapport louter gevoed zou worden met de bevindingen van Buma en z’n vriendjes. Want dat type was nogal oververtegenwoordigd. Die hadden toch niets anders te doen. De Zwarte Kip wel, maar wil zij met haar grote snavel recht van kakelen hebben, dan moet zij ook openstaan voor goedbedoelde pogingen van V&W. It’s a dirty job, but somebody’s got to do it.

De geniale oplossing bleef echter uit. Het rechterpedaal kwam in het hele stuk niet voor. Zoals gewoonlijk werd de oplossing gezocht in extra belemmeringen. We moesten ritsen, maar nu niet auto voor auto, maar blok voor blok, rij voor rij. Telkens werd één rijstrook stilgezet en mocht de andere door. Met als gevolg dat openvallende gaten nog meer ruimte onbenut lieten, waar de andere rij dan met lede ogen stilstaand naar mocht kijken.

Hopelijk hebben die verkeerskunders zelf door dat dit dus niet werkt. Files los je niet op door de boel nog eens extra tegen te houden. Bovendien is de werkelijkheid anders. Als er een echt ongeval te bewonderen is helpt zelfs het meest vernuftige ritspatroontje niet tegen langzaam kijkend verkeer. Net zoals extra rijstroken weinig effect hebben zolang Buma weigert het behaagzieke geparadeer met z’n truttomobiel op de meest rechterbaan te doen, in plaats van de linker- of middenbaan als catwalk te gebruiken.

De ware filofiel is heimelijk bedroefd zodra hij voorin de file is beland. Het beroeren van het gaspedaal stelt hij zo lang mogelijk uit. Zolang dat gedrag niet wordt afgeleerd, zijn alle andere oplossingen parelen voor de zwijnen. Daarom zou men eerst voorin de file regelmatig moeten controleren op overtreding van de minimumsnelheid. Dan hoeft er echt maar weinig asfalt bij.

6 Responses to “Filofielen”

Read below or add a comment...

 1. Derek says:

  Ik ben het (wederom) weer eens met je eens. De vervelende spagaat dreigt: vechten of vluchten? De gehele mentaliteit van de Nederlander wordt weergeven tijdens filerijden / ongelukje kijken. Namelijk leedvermaak vanaf de eerste rij en niet vooruit denken in termen van hoe kunnen we het verkeer laten doorstromen.
  In de lijn van je betoog dan ook schandelijk toe noemen dat zovele verkeersvertragers onbestraft blijven en de verkeersversnellers als heksen worden opgejaagd.
  De vraag is dus of de Nederlandse mentaliteit kan veranderen. De circle of influence laat steeds duidelijker zijn grenzen zien. Na een paar jaar lesgeven op snelwegen zie ik in het geheel geen verbetering. Echter, sinds ik dichterbij de landsgrens woon, en regelmatig bij de oosterburen kijk, zie ik dat daar toch een andere mentailiteit heerst: DOORRIJDEN !! namelijk. De circle of influence blijkt overdrachtelijk dus gewoon de landsgrens te zijn. Het wordt steeds duidelijker: de Nederlander wil “met zijn allen hetzelfde, niemand mag het gemiddelde ontstijgen”, kijk maar de naar de verkiezingsuitslag. Deze uitslag belooft dus niet veel goeds. Het wordt tijd dat de Duitsers weer eens komen (ofzo).

 2. Jan-Willem says:

  Hulde voor deze K.I.S. (Keep It Simple) theorie. Werd er maar wat meegedaan, helaas heb ik vanuit mijn werk niet al te goede ervaringen met V&W… ;-(

  Groeten uit Nicaragua! (ja, ook daar wordt lekker meegekakeld en ook hier zijn ook vele columns te schrijven, bijvoorbeeld over het irritant en zinloos toeteren van toetofielen).

 3. corrector says:

  Zwarte kip gekakel is nutteloze aethervervuiling.

 4. frits says:

  Het probleem bij al die zogenaamde verkeersdeskundigen is dat ze blijkbaar nooit enige kennis van wis en natuurkunde hebben genoten.
  Was dit wel het geval dan zouden ze weten dat je doorstroming slechts op twee manieren kunt verbeteren n.l of de snelheid verhogen, of de baan verbreden.
  Alle andere opties zijn bij voorbaat, zoals steeds weer blijkt, tot mislukken
  gedoemd

 5. de graaff says:

  Ik zie voortdurend oma’s vanuit de invoegstrook met 69km/uur de snelweg opgaan. Misschien kan daar iets aan gedaan worden.
  Maar wat ik ook tegenkom, links in file rijdend is volk, meestal gezeten in voertuigen van volkswagen makelij, die pogen mijn plaats op te eisen.
  Zij zijn daarbij zo bezeten van dit waanidee, dat sommigen zelfs mijn trekhaak aanraken.
  Zowel deze maniakken als de oma’s zijn mijns insziens verantwoordelijk voor veel fileleed.

 6. Rene says:

  Ik sluit mij aan bij de schrijvers, en wil daarbij nog even de volgende kanttekeningen maken:
  – Correcte opmerking, dat het rechterpedaal zo lang mogelijk ontzien wordt. Echter veel Kia en VW-rijders (stigmatiserend, maar slechts ter illustratie bedoeld) zijn ook nog eens te voorzichtig met het indrukken. Ondanks dat elke fabrikant het voor elkaar krijgt om steeds meer paardekrachten uit veredelde bromfiestmotortjes te krijgen, zijn de meeste toch bang deze aan te spreken. Optrekken! *&%$ nog aan toe! Gas is om WEG te rijden, niet om door te kabbelen. Ook bij stoplichten een regelrechte bron van ergernis. Slechts 3 auto’s voor je, en toch WEER rood licht als je aan de beurt bent.
  – Slingeren in de file, afschuwelijk. Mensen die zien dat rechts harder gaat, dus weer naar rechts slingeren, en 75 meter verder weer naar links. Het helpt niets, integendeel: het zorgt voor nóg meer ergernis, en nóg meer fileleed.
  -Werk aan de weg. Is al jaren nodig, maar ik weet zeker dat toeristen op dit moment denken, dat in Nederland gele verkeersborden gebruikt worden ipv blauwe! O-VER-AL wordt er ‘gewerkt’ aan de weg. Alleen NOOIT op momenten dat ik er langs kom. Ik ken mensen uit de wegenbouw: 3 maanden ’s nachts werken, indien het niet te hard regent, en vervolgens 7 tot 9 maanden WW trekken!

  Zo, dat lucht weer op. Ik stap maar weer eens in de auto, ergens een file opzoeken!

Wilt u meekakelen in het kippenhok?

*


*