Zure lintjesregen

 

Ook ik moest het tweemaal lezen, het bericht dat Koos Spee een lintje had gekregen. Ongelooflijk! Een verrassend bericht, met nog verrassender details. Ik had het niet verwacht, maar het stond er echt, weggestopt in de laatste alinea: Koos was op cursus. Voor de lintjesceremonie was hij uit de klas geplukt en ontvoerd naar Soesterberg. Maar hij was dus op cursus!

Cursus is onderwijs, en onderwijs is hoop. Hoop voor de toekomst. Hoop op verbetering. En voor die door zijn eigen gelijk dichtgetikte kletsmajoor had ik alle hoop eigenlijk al verloren. Gewoonlijk speldt hij juist anderen van alles op de mouw. Nu zat hij dus zelf in de schoolbankjes. De vraag die dan onvermijdelijk rijst: wat was dat eigenlijk voor cursus?

In ieder geval niet de cursus “Staatspropaganda voor de enthousiaste amateur-despoot”. Die vaardigheden heeft Koos al voldoende in huis. Neem de wijze waarop hij Leo de Haas (van Blik op de Weg) de mond heeft gesnoerd en heeft vervangen door een hem kritiekloos aanbiddende laaf (André van der Toorn van Wegmisbruikers). Zelfs Stalin zou daarvan het schaamrood op de kaken krijgen.

Waarschijnlijk ook niet de cursus “Agressieve incassotechnieken voor de beginnende oplichter”. Ook die punten heeft hij al binnen. Zijn acceptgirofabriek in Leeuwarden staat model voor vele mala fide bedrijfjes die hardwerkende ondernemers bestoken met schijnfacturen. Net als het CJIB kunnen die slechts bestaan omdat de meeste benadeelden niet de fut hebben zich ertegen te verzetten. Op die gemakszucht speelt de staatsmaffia van Koos Spee ook feilloos in.

Wellicht een cursus “Conflictbeheersing”? Dat zou geen kwaad kunnen. Onder meer door zijn toedoen is de agressie in het verkeer zienderogen toegenomen. De eenzijdige nonsens die hij uitkraamt draagt bepaald niet bij aan het kweken van enig wederzijds begrip onder de verkeersdeelnemers. Vele goedbedoelende weggebruikers voelen zich onbegrepen en verketterd nu zij stelselmatig door Koos en consorten als wegpiraten worden aangeduid. Een beetje snelrijder moet een hoog Gandhi-gehalte hebben om steeds maar weer schouderophalend de talloze beledigingen van zich af te laten glijden.

Ook een cursus “Leren relativeren voor betweters” zou ik hem van harte kunnen aanraden. Het gevaar bestaat natuurlijk wel dat hij daarna permanent arbeidsongeschikt is. Het toelaten van een andere invalshoek of aanschouwen van een breder perspectief is immers vast niet verenigbaar met de functieomschrijving van ’s lands hoogste verkeersdiender.

Want laten we wel zijn: de man heeft perfect uitgevoerd wat wij als maatschappij van hem hebben gevraagd. Wij vroegen hem, zonodig onder verkwanseling van onze rechtstaat, een eng kleinburgerlijk zero-tolerance beleid te voeren ter handhaving van immer uitdijende en zinloze verkeerswetgeving. Dat heeft hij uitmuntend gedaan. Hij heeft zijn lintje dus meer dan verdiend.

Dat dit soort lieden wordt vereerd met decoratieprullaria zegt meer over hoe onze maatschappij er aan toe is. Maar goed, het is niet de eerste keer dat de lijst van uitverkorenen mij doet besluiten in voorkomend geval vriendelijk te bedanken. Men hoeft echter nog niet door het lint te gaan en Koos helemaal de huid vol te schelden, zoals op sommige internetfora gebeurt. Je scheldt je hond ook niet uit als die het tapijt onderschijt. Die weet ook niet beter.

Maar Koos hoeft niet meer op cursus. Je bent weliswaar nooit te oud om te leren, maar voor zijn functie is Koos volleerd. Bovendien, de man is 60. Nog even en dan is het toch over & uit met hem. Dan kan hij de rest van zijn dagen slijten als Klaar-Over op een zebrapad ergens in Wurmelaveen. Heeft-ie toch nog iets met verkeer te maken, zonder dat wij er last van hebben. Met het lintje trots op zijn oranje vestje geprikt, de moraalridder in de orde van oranje-nassau.

4 Responses to “Zure lintjesregen”

Read below or add a comment...

 1. Derek says:

  Heeft ie een lintje gekregen? Tsjezus.
  Van het koningshuis dus. Dat zegt dus niks, of juist wel wat.
  Wat een verhaal zeg.
  Vraag me trouwens af wie hem heeft voorgedragen. Want zo gaat dat he. Je moet worden voorgedragen. Dat geeft ook te denken.
  Ik zie mannen met puntmutsen, rond het vuur met speciale CJIB rituelen mensen verketteren met als Grandmaster Koos Spee.

 2. FastForward says:

  Hulde! Niet voor Koos Spee uiteraard, maar voor dit stuk welklinkend proza wat de vinger duidelijk op de zere plek legt.

 3. Lenin Strawskim says:

  Nou zeg, wat een nare man die Koos Spee. Heeft ‘ie echt “wegpiraten” gezegd? Dat is een heel lelijk woord. Ik snap best dat mensen daar van schrikken. Foei meneer Plooi! Hoe durft u iets onaardigs te zeggen over mensen die de wet overtreden. Waar moet het naar toe in Nederland als medewerkers van justitie zich al negatief gaan uitlaten over wetsovertreders. En dat terwijl wetsovertreders juist heel gevoelige mensen zijn die bovendien heel aggressief kunnen worden als je iets onvriendelijks over ze zegt. Allemaal de schuld van meneer Plooi. Ik denk dat de moord op Pim Fortuin en Theo van Gogh misschien ook wel de schuld van Koos zijn.
  Die meneer Plooi moet eens begrijpen dat wetsovertreders en misdadigers de reden zijn dat hij een goede boterham verdient. Hij zou ze dankbaar moeten zijn en ze moeten aanmoedigen om door te gaan met hun nuttige bezigheden.
  En dan al die Stalinpraktijken. Daar wist ik niks van, maar het is goed dat het nu eens aan het licht komt. Het enige verschil met de echte Stallin is dat die ook enkele tientallen miljoenen mensen liet verhongeren en uitmoorden, en dat die een dikke snor had. Maar verder lijken ze wel veel op elkaar. Wat een geluk dat we de zwarte kip nog hebben om dit soort afschuwelijke misstanden aan de kaak te stellen. Ga zo door! Nederland heeft helden nodig zoals jullie, anders gaat het helemaal mis.

 4. De Zwarte Kip - webmaster says:

  @Lenin
  Ik ben blij dat jij de grote lijnen in ieder geval wel goed ziet, met dit brave gezagsgetrouwe commentaar. Mensen als jij, die kritiekloos en in gelid hun leiders volgen hebben al vaak in het verleden de maatschappij een grote dienst bewezen. Dank voor deze wijze woorden, ook namens vele hardwerkende ondernemers en andere misdadigers in dit land.

Wilt u meekakelen in het kippenhok?

*


*