Willie Wortel wijst de weg

 

Wellicht is het u al eens opgevallen dat hier soms wat kritiek wordt geuit op het Nederlandse verkeersbeleid. Het is makkelijk kakelen vanaf de zijlijn. Maar De Zwarte Kip beperkt zich niet tot vrijblijvend en gemakkelijk boe roepen. Ze is immers geen koe, maar een kip. Met kop. En met visie. Flarden daarvan zijn de trouwe lezer al bekend. Maar er is meer. Dat was u beloofd. Het kostte wel wat tijd om dit eitje uit te broeden. Anders dan sommige beleidsmakers denkt De Zwarte Kip namelijk na alvorens een idee te lanceren.

Vandaag is het EI van Columbus klaar: uitgekookt en doorbakken. U verwacht daarin natuurlijk een onophoudelijke tirade tegen alle Koos-achtigen. Dat is niet het geval. Daarop had u ook niet zo lang hoeven wachten. Bovendien: Koos staat inmiddels op een zijspoor, net zoals hij zijn carrière ooit is begonnen en waar hij als middelmatige jurist ook thuis hoort. Koos werkloos. Slechts goed genoeg om op TV nog wat muffe tegeltjeswijsheden tegen die andere geestelijke dwerg aan te wauwelen. Ziet u wel: dat gaat vanzelf. Je knippert even met je ogen en floep: staat er zomaar iets lelijks over die door gebrek aan gewicht omhooggevallen klaar-over.

Dat soort teksten zult u in het EI van Columbus dus niet aantreffen. Daarvoor is de situatie (helaas) te ernstig. Men leest soms over de verharding van de maatschappij. Dat die zich ook op de weg uit. Ongetwijfeld waar, maar zou ook niet een beetje andersom zijn? Dat het verkeer nogal wat agressie en onmin veroorzaakt die soms ook buiten het verkeer onverwachts tot uitbarsting komt? Zou het verkeer voor opgekropte frustraties niet eerder een hogedrukpan zijn dan een uitlaatklep? Waaronder het vuurtje nog eens flink wordt opgestookt door het repressieve verkeersbeleid? En zou dat wellicht ook als katalysator kunnen werken voor allerlei andere maatschappelijke ongenoegens?

Intussen komt ons economische en sociale leven knarsend en piepend tot stilstand. Half Nederland is elke dag urenlang feitelijk onbereikbaar. Afspraken zijn slechts mogelijk tussen 11:00 en 15:00. Het beroepsvervoer laveert zijn begrensde tachograaf tussen opstoppingen en verplichte rusttijden, en is ongewild vaak het overige verkeer tot last. Net als oma. Ze kan nog prima rijden maar wel wat rustiger dan vroeger. Dus plakt er altijd wel een of andere dikke leasebak op haar achterbumper. Want passeren kan niet. Dan maar midden op het kruispunt. Oef, bijna raak, maar wel erlangs. Zij geschrokken, hij opgefokt. En de wegbeheerder wast zijn handen in onschuld en ontwerpt nog eens een nieuw obstakel. Rustige zijstraatjes zijn tegenwoordig de enige doorgaande route. De grote weg is namelijk omgetoverd tot hindernisbaan. Mama moet al om 16:00 weg van kantoor om de kinderen te kunnen ophalen, terwijl papa die pas ziet nadat tig schaapjes zijn geteld en de luikjes toe zijn. Hij telde intussen stilstaande auto’s. En kreeg nog twee bekeuringen toen hij in de file zonder gordel even met één hand naar huis belde om toch alvast welterusten te zeggen. Moet ik nog doorgaan?

Nederland wil dolgraag een innovatieve moderne maatschappij zijn. Geen klompen en molens, maar hightech industrie en grootstedelijke infrastructuur. Net als in de grotemensenwereld. Maar aan ons verkeersbeleid is dat niet te merken. Jarenlang beleid van kleingeestige en incompetente navelstaarders heeft een onbegaanbare kluwen van pietepeuterige karrensporen opgeleverd. En niet door ruimtegebrek, maar door gebrek aan fantasie. De middelmaat regeert en Mickey Mouse is hun voorbeeld. Terwijl we Willie Wortel nodig hebben.

Nee, Willie Wortel is geen kip, maar gewoon een andere rare vogel. Een vrije geest die letterlijk en figuurlijk buiten de gebaande paden durft te denken en zo nog wel eens een slimme ingeving krijgt. Dat levert begaanbare paden op. Hij heeft De Zwarte Kip een beetje geholpen. Hij heeft het eitje bevrucht zeg maar. Ik zal u de details besparen. Maar het resultaat zal ik u niet langer onthouden: het EI van Columbus, een frisse kijk op het Nederlandse verkeersbeleid; Veiliger, Vlotter & Vriendelijker.

Hier kunt u het eitje opentikken (2 MB):

Het EI van Columbus

 

Of lees eerst een korte introductie zodat u het niet per ongeluk met een te groot korreltje zout nuttigt.

3 Responses to “Willie Wortel wijst de weg”

Read below or add a comment...

 1. Jaap says:

  Jammer dat je voorstelt weg-obstakels zo veel mogelijk te vermijden. Dat zijn nu juist de laatste objecten die nog enig rijgenot bij mij opwekken.

  Genoemde obstakels hebben dus voor mij een effect tegengesteld aan het beoogde, voor mijn oma ook want die gaat nog meer te langzaam rijden en heeft nog veel meer tijd nodig om op gang te komen. Iets zegt mij dat ik en mijn oma best wel eens representatief zouden kunnen zijn als chauffeur.

  Een scherp en inderdaad goed doordacht betoog, met name de ideeen over eenrichtingsverkeer en de daardoor mogelijke veel effientere weg-indeling zijn mooie vondsten. Zo lekker logisch ook.

  Hoe wordt momenteel gewerkt aan het verspreiden van dit betoog?

  BLIJF BROEDEN, STOND HET HOK MAAR IN DEN HAAG!

 2. Toon says:

  Vandaag weer eens een nette bekeuring. Plaats delict Overschie. Type delict ‘Inrijden gesloten verklaring’. Wat de piep! Blijkt een maand lang geen belemmering, hebben ze er nu een geplaatst en gelijk handhaven, zeg maar gratis cashen. Ongehoord 70 euri doneren. En er gingen er wat op de bon met de mededeling ‘het spijt me zeer’. Hoe komt het toch dat je het blauw op straat, als het er al is, langzaam gaat wantrouwen. Dat dit mag, nee, wordt toegestaan is bijna hemeltergend. En dan heb ik het nog niet over de padvinder die 18km achter me aan is gereden om me op de bon te gooien voor het niet gebruiken van mijn richtingaanwijzer. Om elf uur ’s-avonds, midden op de verlaten veluwe. Emigreren wordt een optie. Gelukkig kun je nog lachen met De Zwarte Kip

 3. B.Goudriaan says:

  Kreeg onlangs een schrijven thuis van het RDW, over een heel oud brommertje wat keurig in mijn schuur staat en waarvan ik de verzekering had beeindigd ivm. het niet meer lichamelijk in staat zijn er op te rijden. Let wel een verzekering die 5 euro per mnd kost. Tussentijds ben ik 4 keer in het ziekenhuis beland en blijkbaar vergeten het kenteken te schorsen ( wat is hier trouwens het nut van ). Ik heb de RDW tekst en uitleg gestuurd met de vraag, waarom men niet even een hint stuurt om het kenteken te schorsen. Ik kreeg een brief teug, dat ze begrip hadden voor mijn situatie, maar toch maar een boete opleggen van 336 euro. Ik ga hier tegen in beroep, want dit heeft totaal niets met een verkeersovertreding te maken zoals hun het brengen, maar heeft meer schijn van diefstal. Moeten wij dit allemaal zomaar accepteren???

Wilt u meekakelen in het kippenhok?

*


*