Wie zeurt zal oogsten

 

Je mot niet zeure, je mot gewoon dokke!!! Even viel de deftige kantonrechter uit zijn magistratelijke rol. Voor hem was verschenen de Zwarte Kip, toen eigenlijk nog maar een kuikentje. We schrijven 1995. Kippie kakelde wat over foutmarges in radarmetingen. Er moest 3% vanaf, vond het kuiken. De rechter vond van niet. Want dat deed men nooit, dus nu ook niet. Maar zo makkelijk snoert men kippie niet de snavel. Zij kakelde de edelachtbare net zo lang aan zijn kop totdat hem de eerbiedwaardige grijze haren rechtop in de nek stonden. Met deze onthullende uitbarsting tot gevolg.

Al dat liefs uit Leeuwarden moest maar kritiekloos worden geaccepteerd en gedwee worden betaald, vond deze rechter kennelijk. Eigenlijk ontkende hij dus zijn eigen bestaansrecht. Rechters zijn namelijk om tegenaan te zeuren, en soms heeft een zeurkous gewoon gelijk. Dat vond ook de Hoge Raad, die het cassatieberoep gegrond verklaarde en de bekende 3% foutcorrectie in het leven riep.

Dit was een zogenaamde “mulderboete”, naar de Wet Mulder die begin jaren ’90 in werking trad voor lichte verkeersovertredingen. Voordien gold het strafrecht, maar dat had twee belangrijke nadelen voor Koos en zijn kornuiten. Allereerst snapt Koos de ballen van strafrecht. Juist omdat hij als officier van justitie hopeloos disfunctioneerde was hij op het zijspoor van de verkeershandhaving gerangeerd. Daar kon hij geen kwaad, dacht men. Helaas laat Koos zich niet eenvoudig uitrangeren, zo ervaren wij ook de laatste tijd weer. Onkruid vergaat niet en kruipt van onder de stoeptegels telkens weer hardnekkig in beeld.

Een ander nadeel van het strafrecht zijn al die rechtstatelijke waarborgen: het vermoeden van onschuld, de bewijslast ligt op justitie, een verdachte hoeft niet mee te werken aan zijn eigen vervolging, geen straf zonder schuld (en ook niet zonder rechter), etc. Allemaal nogal hinderlijke obstakels voor een gefrustreerde nepmagistraat die met een overdaad aan domkoppige daadkracht z’n gram wil halen door van dat zijspoor zijn nieuwe koninkrijkje te maken.

Het strafrecht kostte per zaak veel te veel tijd om imposante cijfers te genereren. Het diende – heel ouderwets – om recht te doen, en alleen voor echte misstanden. Justitie moest verstandig selecteren welke zaken aan de rechter werden voorgelegd. Futiliteiten bleven terecht onbestraft. Een ware gruwel voor verkeersmoralisten. Dus verzon men een nieuwe wet die massaproductie mogelijk maakte. Niet zozeer zware overtredingen aanpakken, maar de meest onbenullige verkeersregeltjes met zero tolerance handhaven. Eerst onder het mom van verkeersveiligheid en later – hoera we hebben nog een drogreden! – het milieu. Zo werd verkeershandhaving groot en belangrijk.

De Wet Mulder kieperde dus de meeste rechtstatelijke waarborgen overboord zodat de toenemende stroom boetes ook massaal kon worden verwerkt. Stilzitten loont sindsdien niet meer: om een boete te ontlopen moet men tijdig een beroepschrift indienen. En na afwijzing tijdig beroep bij de kantonrechter instellen. Slechts omdat de meeste mensen die moeite niet nemen kon het aantal mulderboetes stijgen van 370.000 in 1991 tot nu 12 miljoen per jaar.

Natuurlijk leidde dat tot gezeur, maar helaas meer op feesten en partijen dan in de rechtbank. Na het weer schijnt dit in Nederland zo’n beetje gespreksonderwerp nr. 1 te zijn. Massaal wordt er gemopperd over boetes voor een paar kilometertjes te hard, maar net zo massaal laten wij het allemaal wel gebeuren. Het volk krijgt de leiders die het verdient, zo luidt een gezegde. Maar desondanks denken velen dat hier niet veel aan te doen is.

Niets is minder waar: het voortbestaan van deze verachtelijke graaimachine hebben wij zelf in de hand. Dat wordt bevestigd door onderzoek dat De Zwarte Kip onlangs heeft laten verrichten. De achilleshiel van het systeem is nog steeds de toegang tot de rechter. Uw eerste beroepschrift (bij het CVOM) wordt bijna volledig geautomatiseerd afgewezen, ongeacht uw argumenten. Zo worden de meeste mopperaars ontmoedigd. Jammer, want pas dan wordt het leuk: zodra u beroep instelt bij de kantonrechter belandt u namelijk in de bak waar heel veel boetes worden vernietigd, en ook hier: ongeacht uw argumenten!

Het aantal mulderberoepen is toegenomen van 4000 in 1992 tot ruim 40.000 nu. Wie zaait zal oogsten. Het systeem gaat bijna aan zijn eigen succes ten onder. Dat blijkt wel uit het aantal onverklaarbare vernietigingen: niet vanwege de aangevoerde beroepsgronden, maar gewoon door capaciteitsgebrek. Het maakt niet uit welke gronden u aanvoert, als u maar iets roept. Net zoals Koos zijn monologen met baarlijke nonsens volbazelt: roep maar wat onzin, herhaal het vaak genoeg en het gaat vanzelf gewichtig klinken. Om u op weg te helpen stelt De Zwarte Kip sinds vandaag gratis een nieuw model mulderberoep ter beschikking, met een korte instructie.

Een weerbaar volk is aan zichzelf verplicht om tegen een ontspoorde overheid op te staan en zich te laten horen. Wij bepalen zelf of wij dit gedrag van het CJIB accepteren. Als het ons lukt om die spam uit Leeuwarden te stoppen, mag men ook enige hoop koesteren dat wij bijvoorbeeld de volgende keer niet weer kritiekloos onze medewerking verlenen aan de eerste de beste engerd die met een of ander raar kruisteken op zijn mouw ons land binnenmarcheert.

Natuurlijk zullen er altijd wel sneue braverds zijn die zich willoos als een mak schaap naar de slachtbank laten leiden. Maar die slapjanussen hebben we gelukkig niet nodig. Het onderzoek toont aan dat er maar zo’n 10.000 extra beroepschriften nodig zijn om die robotmatige repressie van de Wet Mulder te beëindigen. Per jaar worden 12 miljoen mulderboetes opgelegd. Daartussen zullen toch wel 10.000 lieden zitten die nog steeds menig verjaardagsfeestje verstieren met hun machteloze gemopper? Tot dat potentieel aan zeurkousen richt zich deze oproep: je mot nie zeure, je mot schrijve!!!

Klik hier voor de instructie

30 Responses to “Wie zeurt zal oogsten”

Read below or add a comment...

 1. Marcel says:

  Goede column, meneer de Zwarte Kip!

 2. Diana says:

  Hèhè, wat fijn dat de Zwarte Kip korte metten maakt met de verkwisting van overheidsgelden. Ik dank De Kip ook hartelijk voor de inzage in de dagelijkse praktijk bij ons aller (CV)OM alwaar de eerste beroepschriften bijna volledig geautomatiseerd afgewezen worden, ongeacht de aangevoerde argumenten! Lang leve de trias politica, op naar de Kantonrechter!

 3. Roste Rinus de haan says:

  Hè, dit geeft de burger weer moed!
  Al járen heeft dit wan-gedrag de normaalste plek hier in ons land ingenomen en het volk is allang lamgeslagen…… Word het volk nú wakker? Ik óók dank de Zwarte Kip voor het goede artikel en ga de mensen attent maken op jullie bestaan! Dus: Lang leve de Trias Politica en óp naar die Kantonrechter!

 4. Niek M. says:

  wat een heerlijk stukje tekst om te lezen, heerlijk! Al jaren vecht ik iedere prent aan, en veelal met succes! Tijdens mijn kruistocht tegen het misselijkmakende machtsmisbruik van onze geliefde (r)overheid heb ik me al meerdere malen afgevraagd; is er naast mijn persoonlijk gewin (onder die prent uit komen) nog een ander “groter” iets wat hier voordeel uit haalt?! Telkens dacht ik: deed iedereen maar wat ik deed! In beroep met je kadaver

  Samen brengen wij die boete-robot tot stoppen…..

 5. Bart Dirks says:

  come on!

  lets bring the hole system down!

  de maatschappij is ontspoort… we laten maar met ons sleuren, maa wat we niet zien is dat we daar zelf ook nog eens toestemming vooor geven!

  komen schaapjes, de zon is op gekomen het is tijd om wakker te worden voor dat onze herder weer beveelt welke richting we op moeten.

  meer van dit soort dingen weten?

  kijk eens op http://www.niburu.nl

  en kijk eens achter de schermen van de regering… wat ze werkelijk van plan zijn!

 6. Hogeweg says:

  Niet slechts een vaardig jurist, maar ook een begenadigd schrijver.
  Zowel uw heerlijk sarcastische toonzetting als uw argumentatie hebben mij overtuigd; vandaag gaat mijn eerste beroep annex wobverzoek de deur uit.

 7. Leonard says:

  Ervaring: ik heb nu 2 gecombineerde beroepen / WOB info verzoeken lopen. Bij de ene is het beroep binnen 4 weken in behandeling genomen, zonder de WOB info, waarop ik het OM in gebreke heb gesteld, hopende dat het OM niet binnen de wettelijke 2 weken reageert, zodat we richting de 42 dagen termijn gaan.
  Op het andere beroepschrift kreeg ik binnen 4 weken bericht dat het beroep in behandeling is genomen en verkeerd zaakoverzicht en een verkeerde foto en de melding dat voor de overige info het verzoek is doorgestuurd naar de opsporingsinstantie. Niks over het motiveren van een verlenging van de periode met 4 weken, zodat ik ook hier het OM in gebreke heb gesteld. Verder hetzelfde verhaal. Zo is het nog leuk ook, met kans op wat smartegeld. Volhouden!!!

 8. henk says:

  Nederland moet wakker worden,we zien hoe het met onze buren gaat!
  Infowars police state 4 ,een politie staat ,wat probeerd mensen ziek te maken met bekeuringen, in plaats daarvoor het dodental in het verkeer veilig te stellen.
  Mensen een leefbaar mileu geven. inplaats 3/4 km politieke ergenis.weg ermee!
  Leefbaar nederland dus.

 9. Arjan Gout says:

  Leuke site man!

  Ik kwam hier terecht via een adwords-link die op mijn eigen site was geplaatst.
  Kijk daar dus ook maar eens:

  http://www.parkeergeldzucht.nl

 10. hippo says:

  Ik hak al vele jaren met het zelfde bijltje: altijd alles aanvechten, alleen al vanwege het niet geringe aantal fouten dat wordt gemaakt door ‘onze’ wetshandhavers. Een hele leuke was deze. Ik werd bekeurd voor door rood licht rijden door twee agenten, die mij achtervolgden in een niet als politieauto herkenbaar voertuig.
  Op zeker moment vroeg de wakkere beambte om mijn rijbewijs en stelde, na dit minutenlang aandachtig te hebben bestudeerd, de vraag: “woont u nog steeds in de …..straat?” Ik antwoordde hem dat dit niet het geval was en dat ik daar ook nooit gewoond had. Stomme verbazing bij onze wout. Waar ik dan wel woonde. Ach agent, als u nu eens goed kijkt wat er op mijn rijbewijs staat vermeld, dan weet u het ook. Het is dus niet …..straat, maar …..laan..! Extra grappig: ik had de man al gezegd dat ik ervan uit ging dat ze wel een fout zouden maken.
  Ik kon de kantonrechter dus mededelen dat er iets grondig mis was met het gezichtsvermogen van de verbalisant en dat deze dus ook nooit had kunnen constateren dat ik door rood was gereden. Enfin, voorkomen hoefde niet meer en er werd € 156.- teruggestort.

 11. carlosullersma says:

  hoe vindt je dit ……na heeeeeeeeeeeeel veel moeite gelukt btalingsregeling te treffen voor stapeltje wet mulderboete s ,kwam net uit de bak waar ik na mijn straf gelijk nog 3mnd extra moest blijven, paar maand later beland ik weer in de bak onterrecht dit x mijn regeling liep gewoon door netjes elke mnd betaald ,,,wordt ik vrijgesproken stopt de regeling opeens zodat ze me weer kunnen oppakken , zo kan dit niet langer !!!! wie is mulder en waar woont ie ..? degene dit dit bedacht heeft pfffffffffffffffffff

 12. willem alderse baas says:

  Boeiende site!
  Klasse!

 13. frank says:

  Wat een lastig gezeur in Nederland met de jurispredentie.
  Ik heb alle bezwaren netjes ingediend en kan alsnog voorkomen bij de Kantonrechter!@!!@!!Daar komt nog bij dat de boetes dermate zijn verhoogd,dat geen normaal mens ze meer kan betalen> en HOE DOM> ALLE BOETES BOVEN DE 70,=e komen nu terecht bij de Kantonrechter!!!!!
  Er is ,als je belt met het CVOM,een chronisch personeels tekort,maar men mag kennelijk wel tot 18 maanden erover doen om een zaak in behandeling te nemen,om vervolgens alsnog alle normaal werkende mensen,voor te laten komen bij de Kantonrechter,die dus omkomt in het werk.
  Die 2 afdelingen werken overigens volkomen langs elkaar heen,je kan nog beter het Ministerie van Jusitie zelf bellen en vragen waarom dat zo is,dan dat het CVOM,je dit kan uitleggen.
  Premier Rutte,moet kennelijk zijn salaris uit de automobilisten halen ipv Griekenland.

 14. lori says:

  stuur de Zwarte Kip kakelt aub door naar iedereen die u kent, dit is echt belangrijk.
  en ik heb een dringende vraag ivm boete van cvom
  er staat in schr beroep instellen by de officier van justitie richten aan cvom unit mulder in utrecht.
  maar ik heb gelezen in het bovenstaande wat voor argumenten je ook aanvoert dit geautomatiseerd afgewezen wordt.
  dus wat nu te doen en in welke volgorde.
  wie kan my helpen
  de brief moet vandaag weg bv dank

 15. frank says:

  de informatie van de website van de zwarte kip is die nog wel up to date??
  Ik heb alle gewenste formulieren ingevuld en dus bezwaar gemaakt en ben reeds op alle keren verzocht om te verschijnen bij het kantongerecht.??
  Ik vraag me af of er iets aan de hand is met de rechtstaat> te meer nu deze regering Rutte alle gerechtelijke kosten verhoogd heeft of nog gaat doen ,zodat het voor de gewone man niet meer te betalen word om te procederen??

 16. jack says:

  bij het bezwaar direct ook een factuur sturen wegens administratiekosten. Je wordt immers opgezadeld met werkzaamheden waar je niet om hebt verzocht. Een factuur betalen voor diensten die je niet kunt controleren doe je toch ook niet. De eerste factuur is de deur uit en het werd angstig stil aan de overkant. Omdat ze niet reageren gaat de herinnering binnenkort ook de deur uit. Eens zien hoe dit uitpakt. Een factuur binnen een overheidsorgaan waar geen opdracht voor gegeven is levert meestal veel gedoe op binnen zo’n organisatie.

 17. Cor says:

  Geweldige site, zeker voor hulp om verdere acties te ondernemen tegen deze graaipolitiek. Kreeg een mulderboete van 226,- euro!!! omdat ik uitwijk naar de linkerbaan om verkeer in te laten voegen van een oprit. Ik rij in een combinatie van 18 meter lang. Notabene 10 minuten na het inhaalverbod wat om 15.00 uur ingaat. Moet ik anders boven op m,n rem? met als gevolg dat een bellende bestuurder die niet oplet zo onder m,n combi schuift? Een of ander overijverig agentje ziet dit en beweert nu dat ik inhaal.
  Ik ga door tot het gaatje met deze zaak, mijn eerste bezwaarschrift is de deur al uit, we wachten af.

 18. nicolaas k says:

  Het einde van dit tijdperk is voelbaar, zichtbaar en on time. Het betekent het begin van een nieuwe cultuurperiode. Dat biedt grandioze uitdagingen. Het dient opnieuw te worden ingericht, opgetuigd en vormgegeven. Pak je kans.

  analoog

 19. Piet says:

  Beste Zwarte Kip,
  Waarom worden de vragen van Frank d.d. 03-01-2012 niet beantwoord? Of heeft hij gelijk met zijn veronderstelling dat de website niet meer up-to-date is?

 20. Webmaster Zwarte Kip says:

  Beste Piet,
  Het kippenhok dient niet als vraagbaak waar iedereen naar hartelust vragen kan stellen. Daarvoor ontbreekt het ons aan de tijd en middelen. Dus worden niet alle vragen beantwoord. Wat betreft de updates: inderdaad zal er weldra weer een update komen, maar de informatie op de site is nog steeds actueel.
  Wordt vervolgd dus!
  Kukelekuuuuuuuuu
  De Zwarte Kip

 21. Tosca Kruse-Menke says:

  Beste Zwarte Kip,
  Jammer, dat ik deze site niet eerder heb ontdekt.
  Met name de “tweede bak” is interessant.
  Ik durfde na de eerste afwijzing (ik was aan de zeer late kant met mijn bezwaar tegen een boete van Euro 124,- wegens te hart rijden in de bebouwde kom, wat m.i. niet klopte) niet in beroep te gaan. Dat zal ik nu zeker doen!
  Vraag:
  Heeft Zwarte Kip ook suggestie’s voor bezwaarprodedures in WMO – zaken?
  Met vriendelijke groet,
  “Verontruste Kip”

 22. Peter says:

  Prima dit initiatief. Regels mogen dan regels zijn, maar het strict opleggen van vaak onbegrijpelijke beperkingen, heeft nu eenmaal weinig zin tegenover Hollands gezond verstand. Waarom maar 100 km/uur op een snelweg die voor 130 km/uur is ontworpen, en tegelijkertijd 50 km/uur waar van achter geparkeerde auto’s een kind kan opduiken. Krankzinnig. Rijden met verstand, is naar mijn idee aanpassen aan de verkeerssituatie. Midden in de nacht over een verlaten snelweg wat harder bijvoorbeeld, is dan net zo logisch als wat langzamer dan 50 km/uur waar dat in de bebouwde kom echt nodig is. Velen zullen zich dan ook terecht “gepakt” voelen, bij een snelheidsovertreding. Natuurlijk gaat het er ook niet in eerste instantie om, om te straffen, maar om geld binnen te harken. Straffen, werkt averechts, want menigeen zal zich voornemen om nog eens extra op het gas te trappen zodra er niet wordt gecontroleerd; even “terugverdienen” als het ware. Even voor de leut: Jammer dat girale betaling niet meer in centen en stuivers kan. Ik ken iemand, die een boete eens heeft uitgesmeerd over honderden aparte overschrijvingen, over meerdere weken, vanaf verschillende gironummers, en met het transactienummer alleen in het omschrijvingen-veld Met de giftige schriftelijke waarschuwing die die persoon vervolgens ontving, gaf men zich behoorlijk bloot… Het was toen kennelijk een humorloze bende daar, en ondankbaar bovendien. En of daarin iets is veranderd? We gaan het zien…

 23. bas says:

  Ik had al een paar websites bekeken voor ik deze terecht kwam.
  De slogan ‘wie zeurt zal oogsten’ maakte mij duidelijk dat ik op de juiste plek aangekomen was.
  Bedankt voor de modelbrieven en de daarbij horende uitleg, heel helder allemaal.

  Ik had er na anderhalf jaar niks, ineens 2 in 1 week, samen 400 euro.
  De ene was in ten boer op een of ander landweggetje (iets anders hebben ze daar ook niet)
  Kennenlijk mocht ik daar maar 60 ipv 80 (in the middle of nowhere…) 193euro!!

  De andere was nog fraaier.
  Daar waar ik Vaassen uit reed was het bord 50km een paar dagen ervoor verplaatst, verder het dorp uit.
  Natuurlijk nooit in de gaten gehad dus gaf ik al gas voor dat bord.
  Met als gevolg, na correctie, 22 km te hard binnen de bebouwde kom. 203 euro!!
  Nergens een bord dat de situatie gewijzigd was maar natuurlijk gaat men daar dan wel heel gluiperig prijsschieten.

  Reden genoeg om nu de boel eens aan te gaan vechten.
  Nogmaals bedankt.

  Ik weet het, dit is geen vraagbaak, maar wat doe je met je buitelandse bekeuringen? Tips misschien iemand? Ik heb er een uit zwitserland binnnen gekregen, het land waar, zo het op de weg lijkt, je helemaal geen rijbewijs hoeft te hebben…

 24. Luit says:

  @bas 11-09-2012 9:29 pm

  9 van de 10 buitenlandse boetes; Niet betalen. Mocht je binnen een jaar weer in het buitenland in kwestie komen, zorgen dat je niet staande gehouden wordt, dan is er niks aan de hand. Zelfs als er een rijontzegging aan vast zit, gewoon zorgen dat je gedurende de periode van rijontzegging niet in het bewuste land komt met het kenteken waarop de boete geregistreerd is. (Heb er ervaring mee. Boetes uit DE, BE en FR. Dat met de rijontzegging verkregen via een familielid)

  Zwitserland is echter een ander verhaal. Daar hebben ze een enorme kolerehekel aan auto’s en overige vervoersmiddelen. Koo$ $p€€ zou het het paradijs vinden. Die boete moet je óf betalen aan de grens als je er weer in wil, óf je moet om Zwitserland heen rijden.

 25. Roste Rinus de haan says:

  kSchreef( zag ik) al op 25-072010. Jammer dat er niet zó veel geschreven wordt hier door de ‘fans’, hoewel de omstandigheden nóg steeds onveranderd zijn. kMocht werkelijk willen dát iedereen, aangesloten bij de Zwarte Kip, een enorme vuist kon maken tegen de roverheid. Ben begonnen het kers-verse ei van de Zwarte Kip door te sturen aan kennissen-vrienden en ga het nu óók aan oa het MaatWerk doorsturen, ben er bijna zeker van dat zij de Zwarte Kip ook nog niet kennen. Ik ben in ieder geval heel blij met dit laatste ei, merci hiervoor!!

 26. Goede dienst en geweldig initiatief en dat al sinds 1995. Mijn complimenten. Onlangs is ons team (www.digitalassistent.nl) met behulp van weggebruikers digitaal het systeem aan het bestoken met beroepschriften. Een lange adem voorkomt dat mensen dief van hun eigen portemonnee zijn en in veel gevallen betaalt het OM vervolgens middels een dwangsom de gegeven bekeuring zelf. Indien de beroepsgronden summier zijn toegelicht en er wordt verzocht eerst de documenten aan te leveren alvorens de gronden worden aangevuld zorgt dit vanwege de geautomatiseerde behandeling van de beroepschriften voor veel complicaties bij het OM. Complicaties waar bezwaarden – met succes – tegen kunnen ageren. Wie kan zich immers verdedigen als hij niet weet waartegen hij zich moet verdedigen? Met de komende bezuinigingen zal het OM het niet gemakkelijk krijgen.

 27. A. Brasz says:

  Ik kakel wel mee hoor.
  Graag volledig plat leggen daar in Leeuwarden o.a.

 28. Nick says:

  Geweldige column.

  Geweldige website.

  Met vriendelijke groet,

 29. tjarkie says:

  geweldige site, zwarte kip, bedankt!!! Ik heb al maanden een procedure lopen en dat gaat volgens plan. Plat leggen die bende rovers!

 30. andre says:

  bij deze bedankt voor al de info op je site, het heeft mij wel een hoop tijd gekost als leek zijnde maar ik ben nu al zover dat mijn snelheids overtreding de prullenbak in gaat dankzij de wob ze kunnen namelijk geen ijkrapport overleggen van de lasergun men heeft in het brondocument het verkeerde serienr ingevoerd,foutje bedankt. Dus bij deze nogmaals dank supersite.

Wilt u meekakelen in het kippenhok?

*


*