Verkeersontregelaars

 

Altijd al verkeersregelaar willen worden? Op het internet vind je vele wervende teksten waarmee nietsvermoedende goedzakken uit hun comfortabele bijstandsuitkering worden gelokt om dichtslibbend Nederland de weg te wijzen in het miniatuurdoolhof dat wij grootstedelijke infrastructuur durven noemen. Best nuttig werk.

Maar helaas word je ook overspoeld door meldingen als “Automobilist slaat verkeersregelaar bewusteloos”, “Agressieve bestuurder rijdt in op verkeersregelaar”, “Aangereden Ikea-verkeersregelaar overleden” en ga zo maar door. Waar enkele jaren terug het enkel beledigen van zo’n verkerelaar al een krantenkopje opleverde, moet je er nu minstens eentje dood rijden om nog het nieuws te halen.

Ik vind dat dus niet normaal. En onze geachte bestuurderen gelukkig ook niet. Dus buitelen ze weer over elkaar heen met voor-de-hand-liggende reacties. Het CDA voorop, de hoeder van de nationale moraal, altijd te porren voor een waardevolle bijdrage aan een harmonieuze samenleving. Hun oplossing: zwaardere straffen! Je moet er maar opkomen.

De straf op een simpele mishandeling is drie jaar gevangenis. Met zwaar lichamelijk letsel scoor je een jaartje extra duimendraaien en als het je lukt ‘m dood te maken mag je totaal zes jaar lang klaverjassen met andere laagvoorhoofdigen. En was het opzettelijk, dan zou ik maar een goed boek meenemen, want dan ga je 15 jaar de tralies van binnen zien. Eén boek? Ja, één hersencel weet u wel.

Dus zwaardere straffen zullen het tij keren! Het vooruitzicht van een jaartje extra brommen zal de proleet wel tot inkeer brengen zodra hij naar zijn honkbalknuppel grijpt. Want proleten met honkbalknuppels zijn rationele wezens. En ook de aso die nog even een dot extra gas wil geven is een calculerende burger: “wacht… even ietsjes minder, want een goeie verminking is me wel vier jaar waard, maar zes jaar….daar heb ik net even geen tijd voor”. CDA bedankt weer voor jullie bijdrage, maar dit helpt dus niet.

Als het aan die 150 slaapwandelaars in de tweede kamer ligt wordt tegenwoordig elk probleem zo “opgelost”: zwaardere straffen en nog strengere handhaving, net zolang totdat je ook voor het niet dragen van de autogordel in het gevang belandt. Begrijp me niet verkeerd: wie een verkeersregelaar belaagt is een laffe hufter die snoeihard moet worden aangepakt. Daarover geen twijfel. Maar dat lost het probleem niet op. Moeten we ons niet afvragen waar dat geweld eigenlijk vandaan komt?

Voorzichtige suggestie: zou ons verkeersbeleid er misschien iets mee te maken hebben? Misschien is ons land wel een beetje onleefbaar geworden voor wie regelmatig op de weg zit. De overheid weigert immers verkeersopstoppingen echt te verhelpen, zeker in de steden. Integendeel: men lijkt nog steeds te denken dat het vanzelf wel ophoudt ofzo, dat iedereen op een gegeven moment z’n baan en andere contacten opzegt en voortaan thuis blijft. Ik voorspel u: dat gaat niet gebeuren. Intussen worden wegen steeds vaker zo ingericht dat men nodeloos bovenop elkaars bumper wordt gedwongen. Probeer eens 10 ratten in een kleine kooi te proppen, kijken wat er gebeurt. Juist ja.

Ook ik betrap mij in grote verkeersdrukte wel eens op wat lichte irritaties. Het “nieuwe rijden” wil er dan wel eens bij inschieten. Na kilometers achter een slaaptabletje te hebben getuft zonder erlangs te kunnen, wil de uiteindelijke inhaalactie wel eens wat krapper uitpakken dan normaal. Allemaal niet goed voor de leefbaarheid. Maar soms ben ik net een mens.

En hoe gedraagt de overheid zelf zich in het verkeer? Nooit te beroerd om normen en waarden te prediken en zich te beklagen over de verharding van de samenleving, zal haar eigen aanpak wel een toonbeeld van diepgewortelde medemenselijkheid zijn. Ehhh… niet echt: de staat hanteert zelf een ronduit misselijkmakend systeem van verkeershandhaving. Grootschalig en geautomatiseerd worden voornamelijk alledaagse futiliteiten bestraft. Bekeuringen zijn verworden tot belastingen: een cynische transactie tussen burger en staat. De roverheid begroot er zelfs op. Hoe ziek. Ook het gebruik van wielklemmen vinden sommige gemeenten nog altijd een proportioneel middel om hun parkeergrijpstuivers af te persen, ongeacht de gevolgen in individuele gevallen. En bij iets ernstigere overtredingen wordt zonder vorm van een eerlijk proces het rijbewijs afgepakt. De rechtsbescherming tegen dit alles is een wassen neus. Doorgaans kijken rechters schaapachtig toe hoe de automobilist keer op keer wordt verneukt.

Dit draagt allemaal niet bij aan een harmonieuze samenleving. Nu heb ik het geluk dat ik maar liefst twéé hersencellen heb. Ik hoef dus mijn frustratie niet af te reageren door een parkeerwachter neer te slaan of een kinderwagen in tweeën te rijden. Ik kan die frustratie kanaliseren in een paar raak gekakelde pennenstreken. Maar één celletje minder en ik kan me voorstellen dat iemand weer een nieuwe krantenkop veroorzaakt.

Beseffen die verkeerskunders wel hoeveel agressie en frustratie zich dag in dag uit ophoopt in de gemoederen van hun onderdanen? Ze blijven ons maar treiteren met vluchtheuveltjes, bermpjes, paaltjes, verdrijvingvlakken, wegversmallingen, doseersluizen, drempels, parkeerverboden, flitspalen en allerlei onzinnige verboden. Daarmee ontregelen ze niet alleen het verkeer, maar ook ons hele zakelijke en sociale leven. Dan moeten ze niet verbaasd zijn als af en toe iemand he-le-maal door het lint gaat, in het verkeer of daarbuiten. En dat verband willen die verkeersontregelaars maar niet zien.

Door dit grandioze gebrek aan inzicht wordt het er intussen allemaal niet gezelliger op in dit land. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik weiger nog langer lijdzaam toe te zien hoe een paar verkeersontregelaars ons land zowel sociaal als economisch naar de knoppen helpen. Het is tijd voor een complete herbezinning. De Zwarte Kip werkt aan een breed plan dat een frisse blik werpt op het Nederlandse verkeersbeleid. Altijd al verkeersregelaar willen worden. Zodra de eerste versie gereed is wordt u als eerste geïnformeerd. De voorlopige werktitel is “Het ei van Columbus”. Want zo moeilijk is het allemaal echt niet. Twee hersencellen zijn voldoende.

Binnenkort in dit theater

11 Responses to “Verkeersontregelaars”

Read below or add a comment...

 1. de graaff says:

  Ik had het zelf geschreven kunnen hebben, ware het niet dat de Zwarte Kip een aanmerkelijk vlottere pen heeft.
  Behalve dan van die hersencellen. Dat is niet geheel wetenschappelijk. Alhoewel het best zó kan zijn, dat alleen laagvoorhoofdigen inrijden op verkeersregelaars. En wat betreft Koos: Ach dat is gewoon ‘n doorgeschoten exemplaar van het aloude Bromsnorras.

 2. kippie says:

  Ik vind je columns kEIgoed en LEUKleukeleuekelukleuek-KUKELEKUUUU!

 3. moedertje says:

  Heb je column met instemming en geamuseerd gelezen. Hoop wel dat jij, getergd door een slaaptabletje, niet in de EEUWIGE slaap belandt. Zie uit naar je volgende ontlading.

 4. paula says:

  Hallo Zwarte kip, ik heb je column gelezen en wil erop reageren.
  Het is best mogelijk dat agressie opgewekt wordt door de verkeerssituatie hier in NL, maar of dat het alleen is, dat betwijfel ik. Ik denk dat het probleem niet alleen ligt in onze verkeersituatie, maar in onze hele samenleving. Waarom zijn er anders zo vaak meldingen van mensen die doodgeschopt worden, nadat ze een opmerking hebben gemaakt over iemand’s asociale gedrag?!
  Niet dat ik Pro-CDA ben, maar zij hebben wel gelijk dat de mentaliteit hier in NL beneden alle peil is en dat er wat aan gedaan moet worden. Hoe? dat is de vraag natuurlijk. Tegenwoordig denken, m.n bepaalde mensen, meestal (jonge) mannen, dat het hun recht is om iets te mogen. En als dat niet mag, dan denken zij dat zij het recht mogen nemen (misschien teveel Rambo films gezien?). In zo’n geval kan een simpele verkeersregelaar dan beter het veld ruimen en uit de weg gaan. Met zulke figuren valt niet te praten. Of je op dat moment als verkeersregelaar op je strepen moet gaan staan lijkt mij dan onwijs, misschien is dat in sommige situaties het geval geweest, wat dan verdere agressie in de hand werkt. Dan heb je al gauw dat er een krachtmeting komt. Niemand met een Rambo persoonlijkheid wil verliezen. Wat doe je hieraan? Moeilijk. Eerst kijken waar dit soort gedrag vandaan komt. Ik denk dat het al begint bij de opvoeding thuis, meestal teveel geweldadige films op jonge leeftijd, verkeerde instelling aanleren van je omgeving (school, sportschool, werk, sociale omgeving, etc). Zo, zullen er wel nog meer invloeden zijn om onze huidige a-sociale NL mentaliteit te verklaren. Maar het ligt dus niet alleen aan onze verkeersgedrag, maar onze gedrag in de HELE samenleving. Harder straffen zou best bij bepaalde types af kunnen schrikken, maar dan kijk je naar het eindprodukt van onze samenleving. Voorkomen is beter dan genezen, dus terug naar de bron van alle ellende! De media heeft een hele grote rol in onze samenleving en kan positief worden aangewend worden om onze mentaliteit te beinvloeden. Laat bij wijze van spreken hen wat minder agressieve films of Jerry Springers vertonen op tv, en meer programma’s waar je wat van leert b.v. the Supernanny (opvoedkundig programma voor kleine kinderen, want daar begint het al). Dat het druk is in NL is waar, maar kijk naar een vergelijkbare situatie/drukte in Japan, daar kunnen mensen elkaar nog met veel respect bejegenen en wordt er niemand zomaar doodgeschopt of doodgereden. Met vr. gr. P.

 5. Mascotte says:

  Ware het niet dat de Japanners (die volgens Paula zeer respectvol zijn) TV-programma’s hebben waar zelfs Jerry Springer zich nog voor zou schamen. Geweld is op de Japanse televisie ook doodnormaal en in veel gevallen van het niveau van een nogal bloedige actiefilm.

  Kortom: het aloude ‘geef de media maar de schuld als ouders hun kinderen weigeren op te voeden’ gaat hier dus absoluut niet op. De huidige problematiek in Nederland is het gevolg van decennia wanbeleid. En niet alleen op het vlak van verkeer, maar ook op andere gebieden. Kijk maar eens wat er gebeurd als je straks na de invoer van de kilometerheffing zonder zo’n kastje rondtuft (of met een ‘verbeterd’ kastje). Dikke kans dat je harder wordt aangepakt dan wanneer je een oud vrouwtje beroofd.

 6. Antoin says:

  hey kukukelukukuukuuuu ben hier beetje toevallig belandt.Ik heb niet alles gelezen,de stukken die ik wel gelezen heb,zijn wel heftig in woordkeus.
  Het is zeker wel waar, dat het gewoon absurd is dat het ergste moet gebeuren voordat het goed duidelijk wordt dat de overvloedt aan automobilisten zich realiseert dat zo´n drukke infrastructuur een vreemde niet hollandse agressie opwekt.
  En dat wil nog niet zeggen dat het dan stompzinnige figuren zijn,het zegt wel dat de cultuur waar wij nu in leven agressiever en stressvoller is dan de nederlandse cultuur die ik ken.
  Je hebt wel gelijk dat het gezond verstand niet altijd te vinden is,mischien zou Sire daar wel een hele mooie duidelijke reclame voor kunne maken.
  Door ons beleid van wetten en regels heeft het een doorelkaar zigzaggende structuur waarbij aan iedereen moet worden gedacht en geholpen,al is dat ook soms ver te zoeken in mijn omgeving.
  Door zo´n beleid zijn er altijd de vragen hoe gaan we het oplossen en die vind je in de samenleving tussen de mensen door het simpelweg aan ze te vragen,en niet aan een bureau tussen de boeken of proffessoren.
  Een beter begrip of/en respect voor elkaar in een steeds drukker wordende samenleving/infrastructuur is een hele goede stap naar minder agressie en beter inzicht.
  Mischien een blowtje voor het rijden haha sorry, vandaar de kalme en relaxte jamaicaanse cultuur.
  Laat de mensen weten wat de gevolgen en straffen zijn ook als die zwaarder worden.
  Een betere opvoeding of van ´hogere klasse`wil zeker nog niet zeggen dat ze beter zijn of meer gezond verstand hebben,laat de mensen het weten.
  Wat je niet weet is wat je niet deert,ook ongewild.
  hoop dat jullie er wat aan hebben groeten van een volwassen straatschoffie grtjs

 7. Lenin Strawskim says:

  Prachtige column. Ik dacht altijd dat het aan mij lag. Maar het is dus helemaal mijn schuld niet. Ik ben heus niet agressief geboren. En vroeger deed ik geen kip kwaad. Maar ja, als je zo wordt tegengewerkt als vrjie burger, dan kun je het soms ook niet meer helpen. Dat heeft de zwarte kip goed gezien. Soms ga je gewoon ff door het lint. Persoonlijk houd ik er dan weer niet van om verkeersregelaars te slopen. Ik doe altijd oude vrouwtjes. Die kosten de samenleving toch alleen maar geld. Of conducteurs in elkaar rammen als je er even gek van wordt. Want dat is ook tuig want openbaarvervoer hoort ook bij het complot van de overheid tegen burgers die gewoon hun ding willen doen zonder al die regeltjes. Alleen is het jammer dat je conducteurs niet zo makkelijk kunt vinden. Je moet ervoor met de trein, en dat is sowieso al niet handig, en meestal is je boosheid dan al weer over en dan sla je dus niemand het ziekenhuis in terwijl je daar wel recht op hebt.

 8. diederik says:

  begenadigd scribent, de heer Kip! Graag zijn mening (hoe graag had ik naast hem gestaan in de file) over deze absurditeit:
  Situatie: A7, A8 alle A wegen die een water kruisen.
  Tijd: de eeuwigdurende spits
  Voorval: herhaaldelijk! De slagbomen gaan dicht, de brug gaat open, er vaart welgeteld één zeiljacht (die met gemak zijn mast had kunnen strijken, of wachten to de spits voorbij is, of in ieder geval wachten tot er een boot of 8 a 10 ligt) door de brug.
  Gevolg: zeker 8 km file aan beide kanten
  Kosten: is er wel een beraming voor?
  Je zou er bijna een verkeersregelaar op gooien (maar niet letterlijk want dan bezeren ze hun eigen ene hersencel)

 9. vlegel says:

  gelukkig werken er bij de overheid veel mensen die liever lui zijn dan moe.
  Een beetje tegen spartelen doet wonderen.
  1 maal 33km te hard en na een stevige brief zaak ingetrokken.
  Hoe kan je mij goed willende burger beschuldig van zulk crimineel gedrag, en dan nog eisen dat ik de bestuurder bekent maak. als of ik iemand in mijn kenniskring weet die zich dusdanig durft te gedragen.

 10. moens says:

  Het lijkt wel of veel mensen zodra ze in d auto stappen zich afsluiten van hun gezin en familie en zich alleen concentreren wat anderen fout doen of hun in de weg staan.Hun agressie buiten ze uit door anderen op welke manier dan ook in elkaar rammen soms dood maken,zonder zich te realiseren dat hun eigen gezin en familie en dat van het slachtoffer zo veel
  leed aan doen dat niet goed te maken is.Het is ook belachelijk dat strks als de scholen weer beginnen er weer doeken over de weg hangen metde woorden,de scholen beginnen were,alsof er eliëns er aan komen.
  Iedereen weet dat na de vakantie de scholen weer beginnen en zo de doeken niet nodig zijn,wel het goede verstand van de verkeersdeelnemers.

 11. lorena says:

  hey ,ik werk als verkeerregelaar en ik ben echt blij mee ,en weet je waroum? omdat als zijn geen op de weg word altijd druk en onveilig voor iedereen ,is niet zo makelijk om de hele dag op de weg te staan en voor te zorgen dat alles komt goed ,ik hou van mijn werk omdat ik wil geen ongeluken met dode kinderen en mensen zien .is genoeg .

Wilt u meekakelen in het kippenhok?

*


*