Overzicht aanpak mulderboetes

 

SAMEN STAAN WE STERK!

LET OP: UPDATE mei 2018: de WOB werkt niet meer, dwangsommen worden niet meer zo makkelijk verdiend, maar nog steeds kunnen wij samen het walgelijke systeem van doorgeslagen verkeershandhaving een halt toe roepen. Lees hieronder meer details.

Voor iedereen die wel eens verzucht “het heeft toch allemaal geen zin om er tegenin te gaan”, zijn er de laatste jaren een paar veelzeggende ontwikkelingen geweest.

Zo is in oktober 2015 een wetswijziging doorgevoerd waardoor de dwangsomregeling niet langer van toepassing is op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Waarom? Omdat het de spuitgaten uitliep! Vooral in verband met verkeersboetes werden het Openbaar Ministerie (CVOM), CJIB en politie gebombardeerd met WOB-verzoeken, die ze aanvankelijk keihard negeerden. Dat heeft tientallen miljoenen aan dwangsommen gekost (of opgeleverd, afhankelijk van welke kant je het bekijkt). Op een gegeven moment zijn ze die WOB-verzoeken wel gaan beantwoorden, maar bij gebrek aan capabele medewerkers waren ze niet in staat dat adequaat en tijdig te doen. Dat kostte nog eens tientallen miljoenen. De enige oplossing bleek de uiterste noodingreep te zijn: de WOB werd “uit de dwangsomregeling” gehaald. Dat was noodzakelijk om de miljard aan jaarlijkse boeteinkomsten van de roverheid te beschermen.

Tegelijk ontwikkelde de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vaste rechtspraak waarin wordt bepaald dat men geen informatie over verkeersboetes mag opvragen via de WOB, omdat dat “misbruik van recht” is. Volgens de Raad van State kan men die informatie namelijk altijd opvragen in het kader van een beroep tegen die verkeersboete, zodat een beroep op de WOB niet nodig is, en dus misbruik van recht impliceert. De Raad van State is er natuurlijk uitdrukkelijk op gewezen dat je die informatie in een mulderberoep nooit krijgt als je daarom vraagt, mede omdat daarvoor een voldoende effectieve wettelijke grondslag ontbreekt, maar toch handhaafde de Raad van State dit oordeel. De Raad van State was natuurlijk al nooit een serieuze rechterlijke instantie, maar met deze rechtspraak heeft de RvS zich definitief en openlijk verlaagd tot corrupte marionet van de roverheid. Alles om die boeteinkomsten te beschermen.

En toen Ard van der Steur nog minister van justitie was, werd een proefballonetje opgelaten of er voortaan geen griffiegeld zou moeten worden geheven als mensen beroep tegen een verkeersboete instellen, omdat de kantonrechters te weinig capaciteit hadden om al die beroepen te behandelen. Gelukkig en terecht is die minister via de zijdeur afgevoerd, kennelijk met dit plan er achteraan, want we horen er niets meer van. Maar ongetwijfeld borrelt het nog wel ergens in Den Haag door. Hier hoeven wij ons echter geen zorgen om te maken, want een dergelijke regeling zou zonder meer in strijd zijn met het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens, meer in het bijzonder met het recht op toegang tot een onafhankelijke rechter. Bij de invoering van de Wet Mulder achtte men de wet niet in strijd met dit verdrag, met juist als doorslaggevend argument dat je geen griffiegeld hoeft te betalen om in beroep te gaan. Als je dan opeens wel griffiegeld gaat heffen, ligt het voor de hand dat er dan dus wel strijd met dat verdrag ontstaat.

Al deze ontwikkelingen maken duidelijk dat ons gezamenlijke en massale protest tegen die volstrekt doorgeslagen verkeershandhaving wel degelijk effect heeft. De roverheid zit daarmee ernstig in z’n maag en wordt er door CVOM en CJIB regelmatig op gewezen dat de situatie onhoudbaar dreigt te worden. Daarom moeten we ons blijven verzetten door ELKE verkeersboete ALTIJD aan te vechten.

Wel hebben we de instructie op belangrijke punten moeten aanpassen. Die aangepaste instructie vindt u op de volgende pagina’s.

 

DISCLAIMER:

De informatie op deze website is met grote zorg en toewijding samengesteld. Bij toepassing in de praktijk kunnen soms echter complicaties optreden waarin de adviezen niet voorzien, ook als u dat zelf niet opmerkt. De Zwarte Kip aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de juiste of onjuiste toepassing van de adviezen. Wilt u professionele juridische assistentie, kijk dan HIER.