Koos moet op vakantie

 

Oost west, thuis best? Niet als je in Nederland woont. Want hier heerst Spee. Ooit door gebrek aan gewicht komen bovendrijven maakt hij als opperverkeersbrigadier zijn goedbedoelende landgenoten permanent het leven zuur. Elke neiging om het schaarse asfalt efficiënt te benutten wordt door hem in de kiem gesmoord. Hersens uit, cruise control aan. Door gelegaliseerde afpersing gelardeerd met kortzichtige quasi-wijsheden vermurwt Koos alle weggebruikers in opperste staat van versuffing.

Zijn fenomenale onkunde en gebrek aan inzicht weet hij te maskeren door zich te omringen met nòg onnozeler types, zoals die zeurkabouter van het tenenkrommende “Wegmisbruikers”. Na alweer zo’n Koos-promotieshow werd het de Zwarte Kip laatst allemaal teveel. Tijd voor de jaarlijkse vogeltrek, dus sloeg zij haar vleugeltjes uit over ’s Heren wegen in den vreemde om te zien of het misschien ook anders kan.

En of het anders kan! Neem Duitsland, waar je met 200 op de teller gewoon “meerijdt met het verkeer”. Geen agressie, niemand opgefokt. Geen azijnpissende betweters die met hun Ponypark-Slagharen-sticker op de linkerbaan blijven plakken om “die asociale wegpiraat” even een lesje te leren. Integendeel: “Fairplay auf der Autobahn” is het devies in het jaar dat de hele voetbalwereld te gast is bij deze vrienden. Minder dan in het bekrompen koninkrijk van Here Koos wordt er gebumperkleefd of ander irritant gedrag vertoond. Invoegen? Na u, heer. Wegwerkzaamheden? Men licht de rechtervoet gaarne even op, wetende dat er daadwerkelijk verbeteringen worden aangebracht. Duitsland is echt meer dan “the last resort for speed freaks”.

In Zwitserland wonen slechts Koos-achtigen. Bovendien heeft dat land nogal soepele regels voor de vogeljacht. Een gewaarschuwde kip telt voor twee en mijdt dat land. Het is daar niet pluis. Dan liever door het muffe maar o zo knusse Oostenrijk, de kortste route naar Italië.

De gemiddelde Italiaan is macho maar wel galant, assertief maar charmant. En bovenal inventief. Het chaotische verkeer houdt iedereen vanzelf bij de les. Geen geneuzel en getreuzel. Er gelden wel regels, maar niemand weet precies welke. Men handelt naar bevind van zaken en in onderlinge afstemming. Dat werkt beter dan de ijzeren vuist van veldwachter Koos. Parkeerwachters en agenten kraaien niet als autistische papegaaien “regels zijn regels”, maar denken zelf na. Op de autostrada wordt voor de vorm wel wat geflitst, maar dat mag de pret niet drukken. Kort erna staat de teller weer op 170. Ook in de stad tracht iedereen zo snel mogelijk door te stromen. Elke centimeter wordt benut. Voor twijfelgevallen (en voor mooie kippetjes) heeft men de claxon. Eigenlijk zou iedereen één dag rijles in Napels moeten hebben. Dat is leerzamer dan dat obligate toneelstukje binnenspiegel-buitenspiegel-overjeschouder (wat pas slaagt als je het zo overdreven doet dat je er een whiplash aan over houdt).

Bij de Franse grens stapt Bob uit. Hij durft niet verder. Toch wordt er gedisciplineerd en niet al te truttig gereden. Het is maar hoe je je onderdanen dresseert. Ook hier prijken allerlei tips langs de weg, maar die ontstijgen het niveau van “halveer je snelheid, verdubbel je afstand”, of “I love slakkegangetjes” en soortgelijke ondoordachte tegeltjeswijsheden. Behalve op de snelwegen zijn de snelheidslimieten tamelijk reëel. Flitsers zijn zo opzichtig dat je ze alleen kan missen als je echt helemaal van Bob los bent. Die fungeren dus meer als alcoholcontrole. Ook belet Franse Koos zijn onderdanen niet zodanig het inhalen dat zij daar noodgedwongen de meest onveilige plek voor uitkiezen. Provinciale wegen zijn zo ingericht dat snellere en langzamere weggebruikers niet nodeloos tot elkaar veroordeeld worden. En dat scheelt veel agressie en frustratie.

Maar ook voor Koos zijn er stukjes paradijs op aarde. Neem bijvoorbeeld het dodelijk saaie Luxemburg. Of Noorwegen, waar alles 90 is: snelheid, pk’s, IQ. En de VS? Hahaha… de absurde claimcultuur heeft daar een collectieve veiligheidsnorm- en waarschuwingsfetisj ontwikkeld. Alles is eng en gevaarlijk. De auto heeft voor dat overgewichtige volk bovendien een andere, onmisbare functie: het is de nationale rollator voor iedereen tussen 16 en 96. Een echt rijbewijs heb je niet nodig, en dat is te merken. Uit pure noodzaak is het devies dan maar “keep your lane”. In hemelsnaam: zo min mogelijk bewegen!

In elk land vindt men onnozel en hinderlijk weggedrag, zoals het steevast links of op de middenbaan rijden. Het blijft allemaal mensenwerk. Wel scheelt het of je de mensen africht om zo truttig mogelijk te rijden, of dat je ze een beetje alert maakt. De conclusie is dan ook niet dat het gras elders groener is, maar wel dat ome Koos veel van buur’s tuinmanskunsten zou kunnen leren. Koos moest dus maar eens op vakantie. Zo lang mogelijk graag.

Koos weg, thuis best

6 Responses to “Koos moet op vakantie”

Read below or add a comment...

 1. Eric says:

  Erg mooi stukje, alleen , in plaats van vakantie, zou ik het echter meer op z’n plaats vinden als dhr. spee onmíddelijk in een dwangbuis zou worden afgevoerd om nooit meer iets van te vernemen want hij is duidelijk ongeneeselijk ziek. Vele pagina’s kunnen gevuld worden met de baarlijke nonsens die uit ’s mans koker zijn gekomen. “Elke dode is er één te veel” !! Dit impliceert dus 1/ dat hij door kan gaan met zijn krankzinnige activiteiten zolang er nog één dode per jaar valt in het verkeer. 2/ dat zijn kostje sowieso gekocht is want zijn beleid vermindert het aantal verkeersslachtoffers geenszins 3/ dit helaas niet opgaat voor de 40.000 , alleen al mannen, die dit jaar aan kanker overlijden en waarvoor de bestrijders deur aan deur moeten bietsen om wat kleingeld. Ik neem niet aan dat er iets van de 600 miljoen euro aan inkomsten uit bekeuringen in 2006 naar de kankerbestrijding gaat! In Nederland schijnt het middel áltijd erger te moeten zijn dan de kwaal en het spee-verhaal is hier het meest zuivere voorbeeld van !! Ik heb vele duizenden kilometers gereden in de US maar kan u mededelen dat het oneindig veel relaxter is dan in Nederland ; snelheidslimieten worden massaal genegeerd als de omstandigheden het toelaten, héérlijk!! Íedereen 80 mph waar de limiet 55 mph is lijkt normaal. Wórd je aangehouden omdat je de snelheidslimiet overtrad dan is verzekerd zijn en niet onder de invloed van alcohol verkeren het allerbelangrijkst , dan krijg je gewoon een waarschuwing. Voor mensen met een béétje verstand is een snelheidslimiet overtreden NIET synonym met “onveilig” rijden !! Voor de rest is het prettig rijden ; in Nederland is het écht nog ouderwets “autootje pesten” , waar spee een onderdeel van is. Versmallen , afsluiten en verleggen van wegen en aanleggen van drempels op de meest idiote plaatsen is daar eveneens een onderdeel van evenals de schandalig hoge accijns op brandstoffen PLUS wegenbelasting. Met z’n allen is het ze toch aardig gelukt om Nederland behóórlijk te verzieken !!!!

 2. Erik de Pooter says:

  Zomerflits

  Een warme zomeravond in juli 2006, de warmste julimaand ooit. We hadden het lome dagje strand in Kijkduin heerlijk afgesloten met een lekker etentje buiten op een terras, bij nog steeds een dikke twintig graden. Ooit woonde ik als kleine jongen in deze hoek van Nederland, een leuke gelegenheid om mijn lieve Friese vrouw wat van die kindertijd te laten zien. Dus toerden we met een door de open raampjes verkoelend briesje, naar het oude huis in Monster, waar ik mijn kleuterjaren heb doorgebracht. En naar Hoek van Holland, waar ik met mijn eerste hengeltje vanaf de pier op scharretjesjacht ging.
  Rustig, voldaan en met een vakantiegevoel toeren we zo rustig door het nog immer glazen landschap, dat nu was gevuld met gouden spiegelingen. Rijdend over de dijk naar Maasdijk heb je een prachtig uitzicht over het Westland, vol van kleine jeugdherinneringen.
  De auto’s achter ons hebben blijkbaar minder oog voor het landschap en geven blijk er het liefst langs te willen. Rustig, jongens, kalm aan, geniet nou toch eens van zo’n zeldzaam mooie zomeravond!

  Mijn vader showde mij hier ooit zijn nagelnieuwe witte Ford Taunus. Na een lange rij van kevers had ook hij eindelijk een echte auto! Het ging met wel 120 over die zelfde dijk, met een grommende motor en in bulderende wind, zodat we ons echte ralleyrijders voelden. Wat was ik trots op mijn stoere Pa! Niet dat ik dat nu zelf doe hoor, verkeersveiligheid, weet je. Misschien rij ik daarom al 28 jaar helemaal schadevrij. Had Pap, als hij nog leefde, misschien daarom net zo trots op mij geweest. Zo mijmerden we kalmpjes voort, genietend van het landschap in de zwoele avondzon, met een volle buik en de smaak van pecan-notenijs nog op de tong. Het leven is goed!

  Tot opeens: FLITS!!
  Onweer? Op klaarlichte dag. Was dat voorspeld? Er was niet eens een wolkje te zien. We telden de seconden en wachtten op een klap. Maar het gerommel, waar we als kind angstig voor onder de tafel kropen bleef uit. Want die klap kwam pas vijf weken later.

  Een brief van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Met dreigende taal: “Betaal op tijd, voorkom verhoging !” Er was met een voertuig, waarvan het kenteken in het kentekenregister op mijn naam is geregistreerd, zomaar een verkeersvoorschrift overtreden. En dus werd ons een administratieve sanctie opgelegd!
  De toegestane snelheid was zestig en die bleek met wel zeven kilometer te zijn overschreden. Al werd er gelukkig nog gecorrigeerd, zodat er nog maar 64 overbleven. Maar de ve vraagtekens op mijn gezicht maakten langzaam plaats voor uitroeptekens. Dit kan toch niet waar zijn? Zo kalm en rustig van de omgeving genieten en dan nog steeds te hard??

  Blijkbaar zijn nu de doorgaande wegen, zonder fietsers, ook al gedegradeerd tot zestigkilomerzones. Ooit bedoeld om recreatiegebieden en boerenerven terecht uit te zonderen van de algemene regel. In onze nimmer aflatende drift om Nederland elk risico uit te sluiten en ons land met doorgeschoten regeltjes dicht te plakken zijn we blijkbaar diep gezonken. Zelfs een begrafenisstoet moet oppassen om niet op de bon geslingerd te worden.
  Zestig is misschien wel nog veiliger dan tachtig. Waarom dan geen veertig of twintig? Mogelijk dat iemand ooit iemand promoveert op een onderzoek dat aantoont dat er bij nul kilometer helemaal geen dodelijke verkeersongelukken meer voorkomen?

  OK, het is dan maar 14 euro, maar het smaakt mij in elk geval niet naar pecan-notenijs.

 3. de graaff says:

  Ik vind dat Koos zijn vakantie niet erg heeft verdiend.
  Hij heeft meermalen de mijne helpen verpesten.
  Kwam ik terug uit Duitsland.
  Geconfronteerd wordende met de snelheden alhier en het behang bestaande uit flitskasten langs de wegen.
  Zum kotzen.

 4. Erik Hovenga says:

  Al zo vaak een boete gehad van meestal 4 km te hard (na correctie).
  Laatst ook een mooie:
  Situatie: Stoplicht met daarna 2 x 2 baans, gescheiden door vangrail. 300m verderop een tunnel (ligt een spoorrail overheen). 150 m voorbij het stoplicht een zijweg naar rechts. Daar moet ik in. Oja, uiteraard geen fietsers, fietspad, voetgangers of voetpad in de buurt.. Het lijkt een 60, 70 of 80 km situatie, maar je mag er maar 50 km (wist ik ook). Ik sta vooraan bij het stoplicht, deze springt op groen, ik trek op tot in z’n 3, doe het knipperlicht naar rechts en laat het gas los. 2 seconden later: FLITS! Na correctie weer een administratieve sanctie (na correctie) van 4km overschrijding. Het was een nieuwe weg, op de accept heb ik geschreven: Politie IJsselland heeft er weer een mooie bekeurplek bij.
  Je zit hier in Nederland @#$%^& bijna voortdurend op je snelheidsmeter te kijken, doe je dat op een bepaald moment eens effe niet, ben je alweer de lul. Ik heb 4 jaar in ZuidAmerika gewoont en gewerkt (Suriname). Ik heb vanzelangzalzeleven niet zo lekker gereden als in die 4 jaar. Gewoon lekker aan het verkeer deelnemen, per moment de situatie beoordelen (natuurlijk zijn er ook regels) en goed uitkijken. Ik vind het rijden in Nederland al heel lang niks meer aan.

 5. Emiel says:

  Ik ben benieuwd hoeveel ongelukken er worden veroorzaakt door mensen die meer op hun snelheidsmeter letten (uit angst om geflitst te worden) dan op het overige verkeer.

 6. Ludolf says:

  mooie uitdrukking “ponypark Slagharen Sticker”.
  Autorijden in Nederland is sinds Neelie / Hanja / Mulder inderdaad een slaapverwekkende, onevenwichtige actie geworden. 140 is een mooie snelheid, maar dat mag niet. 160 een prima snelheid als je moet opschieten, maar dan heet je een potentieele moordenaar. iedere Nederlander wordt afgerekend op het gewogen gemiddelde en dan nog het liefst gelijkgesteld aan Quinullus. Ook de neiging van de gemeenten om (uit ruimtegebrek ?) de woningen pal naast de snelweg te erecteren leid (soms onverwact) tot snelheidsbegrenzingen van 100 en soms zelfs 80 km. op de doorgaande snelwegen. geen wonder dat er dan vervuilende en (ja toch !) co2 producerende files ontstaan en dat mensen tegen elkaar opknallen en midden op de snelweg gaan discussieren wie de schuldige is. De overheid heeft hier echt geen antwoord op, omdat er geen samenhangend beleid is. Er zijn gewoon teveel ambtenaren en politieke stokpaardjes en die moeten allemaal wat te doen hebben m.m. bediend worden in de emocratie.
  Maar vergis je niet. Duitsland begint steeds meer op Nederland te lijken en is in sommige opzichten nog erger. Rijd maar eens harder als 140 of heb geen winterbanden aan bij een temp. van minder dan + 7 graden en “veroorzaak” dan een ongeluk. De fact0 quilty or not, dan kun je voortaan gaan lopen. Hmm.
  Is natuurlijk wel goed voor het milieu !

Wilt u meekakelen in het kippenhok?

*


*