Introductie

 

Denkend aan Holland zie ik brede stromen verkeer traag langs oneindige rijen flitspalen gaan. Stoplichten, bussluizen en vluchtheuvels hinderlijk tussen mij en mijn bestemming staan. De weinige stukjes asfalt die woest en ongerept resteren, worden – weerloos als zij zijn – bedreigd met versmallingen, drempels en afremmende markeringen.

“Geef elkaar de ruimte”, met die kreet poogt de overheid de kemphanende automobilisten te dresseren. Op zich een hoopgevend geluid, ware het niet dat de bedenker ervan zelf niet blijkt te begrijpen wat ermee wordt bedoeld. De leefruimte van de heilige koe wordt namelijk juist steeds verder beknot. Bij onze geachte bestuurderen heerst het hardnekkige idee dat een harmonieuze en veilige doorstroming wordt gecreëerd door alle weggebruikers in smalle banen boven op elkaars bumper te dwingen. En dan is men verbaasd dat er zoveel agressie in het verkeer (en daarbuiten) ontstaat.

Zelfs goedbedoelende chauffeurs druipt de adrenaline soms over de lippen, louter als gevolg van andermans aanwezigheid. Een beetje wederzijds begrip is dringend gewenst. Helaas werkt het verkeersbeleid daartoe averechts. Want juist de lieden die hun ziekelijke regeldrift op het verkeer botvieren, zijn degenen wiens eigen verkeersbegrip vaak nogal is vertroebeld. Wellicht door jarenlang overmatig treingebruik, hen met OV-jaarkaarten opgedrongen door werkgevertje Staat. Het zijn die beleidsmakertjes die telkens weer over elkaar heen duikelen met nieuwe regeltjes en plannetjes, niet alleen over drempeltjes en middenbermpjes, maar ook over het gewenste verkeersgedrag en de handhaving daarvan. “Nu nòg strenger!”, “Nu nòg grotere pakkans!”, zo galmt het daarbij onvermoeibaar uit hun kelen.

En dan de toon die wordt aangeslagen. Gewoonlijk poldert men in Nederland altijd maar knussig wat aan en tracht men een “wij/zij-discussie” te vermijden. Ten aanzien van ons dagelijks vervoer bestaan echter geen scrupules om de scherpst mogelijke tegenstellingen te creëren. Goedwillende burgers moeten zich een niet aflatende stroom beledigingen laten welgevallen. Schaamteloos worden zij afgeschilderd als “wegpiraten”, “snelheidsduivels” en “asocialen”. En waarom? Eigenlijk alleen omdat zij zich soms wat soepeler voortbewegen dan anderen. Zij voelen zich als een ervaren skiër die op de groene babypiste moet aansluiten achter de stuntelende novieten. En elke poging om dat beginnersklasje te ontglippen wordt genadeloos bestraft met inbeslagname van ski’s en skipas. Terwijl de wereld in brand staat en kampt met echte problemen, besteedt de overheid veel energie aan het systematisch treiteren van de net iets te ervaren weggebruiker. En in de pogingen het natuurlijke gedrag van deze bedreigde diersoort af te stoppen worden steeds mallere ideeën verzonnen.

De Zwarte Kip is dat beu. Het is tijd voor wat redelijkheid in de publieke discussie. De Zwarte Kip biedt daarom een tegenstem aan de verkettering van “die asociale leasebakproleten” door types die zelf in hun zalige onwetendheid vaak de grootste lastpost op de weg zijn. Zij verdedigt de getergde automobilist tegen het gehuil van de geen-idee-hebbende verontwaardiging. Ze verhaalt uit eigen ervaringen en geeft tips & tricks om het leed te verzachten. En ze weet raad als men net op het verkeerde moment die diender tegenkomt. Hulp bij pech onderweg zeg maar. Maar bovenal zal De Zwarte Kip dat deftige gebabbel van hare excellentie van wat kanttekeningen voorzien. En ook dat onnozele geleuter van die wat misplaatste magistraat, hoofd van de verkeerspolitie, zal worden doorgeprikt. Met hun bijdrage is de veiligheid, het milieu of de doorstroming zeker niet gediend.

Wat wel zou helpen, is als men elkaar daadwerkelijk de ruimte geeft. Maar dat werkt dan wel twee kanten op. De anonimiteit van de ijzeren koets oorlooft zeker geen gevaarlijk of hinderlijk wangedrag. Maar een wat assertieve rijstijl maakt iemand nog geen crimineel en kan ook beter niet worden ontmoedigd, als we tenminste nog een beetje vooruit willen komen met elkaar. Anderzijds verdienen ook de dapper voortpruttelende Kiaatjes en soortgelijke protheses wel enige compassie. Daarom zal ook hen af en toe een troostend woord ten deel vallen. We moeten het immers ook weer niet al te serieus nemen. Het is maar verkeer. Je hoeft daar niet altijd als de kippen bij te zijn, dat mag van De Zwarte Kip ook best af en toe “lekker langzaam”.

Vanaf heden in dit theater.

 

8 Responses to “Introductie”

Read below or add a comment...

 1. Menno says:

  Eindelijk een kip die zich niet laat ophokken !!!
  Hulde aan dit initiatief

 2. Paul says:

  ik hoop dat ik die kip een keer onder m’n wielen krijg!

 3. Jeff says:

  Koos manifesteert zich als Paul op deze pagina! Pek en (kippe)veren zullen zijn deel zijn!

 4. R says:

  Elk initiatief om ons tegen de onzin te mobiliseren, is helemaal goed!

 5. Joeri says:

  Nu.nl
  Donner wil einde aan verkeersboeteverzekering

  Uitgegeven: 21 april 2006 09:09
  Laatst gewijzigd: 21 april 2006 09:31

  DEN HAAG – Minister Donner van Justitie heeft het Zweedse bedrijf Bisso dat in Nederland een verzekering tegen verkeersboetes aanbiedt, gesommeerd daarmee te stoppen. Doet het bedrijf dat niet, dan spant de bewindsman een kort geding aan. Een woordvoerder van Justitie heeft vrijdag een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd.

  Donner vindt het onjuist dat de overheid in beginsel de verkeersveiligheid voorop stelt, maar dat aan de andere kant mensen zich kunnen verzekeren tegen verkeersboetes. Dat neemt de prikkel weg om zich aan de verkeersregels te houden, meent Donner.

  De minister stelt dat de speciale verzekeringspolis van de Zweedse onderneming het handhavingsbeleid voor het verkeer ondermijnt. Verzekeren tegen boetes is verboden, aldus Donner. De verzekering is volgens hem “onrechtmatig jegens de Staat”. Hij wil dat Bissogroup Nederland ook de website die is bestemd voor de Nederlandse markt, uit de lucht haalt.
  ——————————————————
  Wellicht iets voor de zwarte kip zo’n verzekering?
  Ik ken in ieder geval een andere écht zwarte kip die deze verzekering wel had kunnen gebruiken…. 800 eetjes in drie maanden pppfffffftttt!

 6. Jaap says:

  Ik zou me een wereld kunnen voorstellen waarin op verschillende rijbanen van een autosnelweg, een verschillende, vooral minimale, snelheid geldt, met een daarbij passende maximum snelheid.

  Tevens zou ik me in diezelfde wereld kunnen voorstellen dat er verschillende officiele niveaus van rijvaardigheid bestaan die, na het behalen van het initiele rijbewijs, via een vervolg examen, kunnen worden betreden.

  Het halen van een volgend niveau zou daar worden beloond met een herkenbaar teken op de auto, die de chauffeur extra mogelijkheden in het verkeer geeft. De zwarte kip denkt dan natuurlijk meteen aan een hogere toegelaten maximale snelheid en toegang tot de snelste baan op die autosnelweg, er zijn echter veel meer privileges te bedenken.

  Het is toch eigenlijk gek dat in bijna elk facet van het leven hogere niveaus bestaan terwijl dat in het verkeer, daar waar het wellicht het meest nodig is, ontbreekt?!

  Ok, schiet me maar af……

  chok di khrab

 7. Westy driver says:

  Ben eergisteren staande gehouden door twee dienders in een hagelnieuwe Audi A4 3,0TDI ( kost een ton)
  Ze hadden mij over 6km gevolgd, ja dat had ik al gezien, ik reed op een 80 km weg tussen de 110 en 125 km/uur, maar volgens de heren had ik 147 gereden!! Ik weet zeker dat dit niet zo is, maar mijn rijbewjs is ingenomen, en ik heb vanmiddag gebeld met justitie in Assen.
  Daar werd mij verteld dat in het verbaaal (wat ik niet heb gekregen) een max gemeten snelheid staat van 137 km en na correctie 132 km!
  Ik heb de beelden gezien en daar stond 147 op het scherm, de heren zijn met mij mee gereden naar de zaak waar ook in bijzijn van personeel werd gezegd dat ik 147 reed, ik heb gevraagd om een kopie van het opgemaakte verbaal en het ijkrapport, maar daar had ik volgens de heren geen recht op.
  Kan dit allemaal maar zo

 8. Geert says:

  ‘Geef elkaar de ruimte’, daar stokte ik persoonlijk. Zelfs privé krijg ik namelijk al 10 jaar minstens nergens de ruimte en weet je waarom? omdat ik behoorlijk enorm andersdenkend ben. probeer daar eerst eens wat te veranderen voor je dit gelul in verband met flitspalen brengt. persoonlijk hoef ik er je medelijden niet om, ik red me wel; alleen uit ervaring kan ik je dus nu onverwacht zeggen (en dat had ik dus helemaal niet verwacht);
  geef elkaar de ruimte, dat is namelijk iets wat onze ’samenleving’ tot in de wortel vanuit haar eigen frustratie niet meer begrijpt. dat kan ik eventueel ook wel hard fundamenteren, misschien helpt het je ook nog wel bij je flitspalen; kip stuur me dan ff een mailtje, schrijf ik wat moois voor je op

Wilt u meekakelen in het kippenhok?

*


*