Haar laatste stuiptrekking

 

De titel doet wellicht vermoeden dat het laatste kippengekakel is ingeluid. Dat men de kip de nek heeft omgedraaid en de snavel heeft gesnoerd. Een dooie mus voor de Koos-achtigen, want niets is minder waar. Uw trouwe tweevoeter voelt zich kiplekker en weet dat haar steun weldra meer dan ooit nodig is. Wouter en Jan-Peter lijken immers eindelijk te hebben gevonden wat hen bindt: beiden grossieren in doelloos gebabbel. Dus een regeerakkoord zullen zij snel gereed hebben, hier en daar gelardeerd met Het Woord van God André.

Het bordes van Huis ten Bosch zal spoedig uitpuilen van een vracht nieuwe bestuurderen. Hijgend van ontluikende machtswellust zal daar ook staan Diederik Samson. Het kamerlidmaatschap joeg bloeddruk en hartslag van deze ex-milieuactivist tot gevaarlijke hoogten op. Alleen een ministerspost kan zijn ontembare daadkracht nog bevredigen. Nederland zal dan verworden tot één grote 80km-zone en knarsend en piepend tot stilstand komen. Alles boven de 900 kg of 90 pk zal worden weggepest, en samen met André krijgt Koning Samson de autoloze zondag er ook wel door. Voorlopig nog genoeg te kakelen.

Nee, het is demissionair excellentie Peijs die een laatste stuip heeft getrokken. In de nadagen van haar regeerperiode gaf zij nog eenmaal op onnavolgbare wijze blijk van haar zinderende incompetentie. Want wat men ook vindt van het gevoerde beleid, het zal iedereen zijn opgevallen dat het fileprobleem niet is opgelost. Men kan van mening verschillen over de oorzaak daarvan, men kan vinden dat de geachte bestuurderen hun best hebben gedaan, men kan de schuld geven aan filofielen of aan snelrijders, maar één ding zal toch duidelijk zijn: de situatie wordt er niet beter op als er nog meer auto’s op de weg bijkomen.

Dus wat doet Peijs? Zij onderzoekt nu de mogelijkheden om jongeren al vanaf hun 17e jaar als automobilist toe te laten! Begrijp me niet verkeerd: ik gun iedereen zijn rijbewijs en kan me een heleboel goede argumenten voorstellen dat men het al op jongere leeftijd mag bemachtigen. Maar om de kraan nog even open te zetten als het bad al bijna dreigt over te lopen maakt op mij toch minstens de indruk dat iemand de prioriteiten wat eigenaardig stelt. Sterker: het maakt eens te meer duidelijk dat deze minister echt niets heeft begrepen van de problematiek die aan haar zorg was toevertrouwd.

Haar herseninzinking blijkt te zijn ingegeven door het idee dat als jongeren eerder rijervaring opdoen, de verkeersveiligheid daardoor zal verbeteren. In Duitsland zouden enige resultaten dat aantonen. Twee jaar na de invoering zouden er 11% minder verkeersdoden onder jongeren zijn gevallen. Hoewel dat cijfer natuurlijk helemaal niets zegt, zou het vermoeden best kunnen kloppen. Maar is dat dan een reden om automobiel Nederland meteen uit te breiden met een hele sloot puistige pubers? En waarom dan niet al vanaf 12 jaar? Dat is dan nóg veiliger!

Lieve Karla, laat dit heilloze plan varen. Verkeersveiligheid verbeter je door die rijbewijzen juist wat selectiever uit te delen (en graag ook wat selectiever in te vorderen!). Of door reëlere apk-eisen aan voertuigen te stellen, waardoor bijvoorbeeld niet een kapotte snelheidsmeter maar halfgare schokbrekers tot afkeuring zouden leiden. Maar door een nog grotere groep klunzen nog eerder hun gestuntel op de weg te laten etaleren wordt de verkeersveiligheid echt niet geholpen. En het fileprobleem al zeker niet.

Wees blij dat dit grote deel van de bevolking geen rijbewijs kan krijgen en daar kennelijk lijdzaam in berust. Het is geen issue, dus maak het dat dan ook niet. Dadelijk staat het Malieveld vol met brozems en breezersletjes die ook hun “Freude am Fahren” eisen. En dan komt Koning Samson in een spagaat. Als activist in hart en nieren, met een behaagzieke hang naar jeugdigheid die almaar groter wordt naarmate zijn krullen uitvallen, zal hij in principe geneigd zijn om elke leus van de protesterende meute met luid gejuich te begroeten. Maar de gedachte dat het Siberische neusknobbelzwijn dan door alle extra broeikasgasjes natte voeten op zijn zinkende ijsschots krijgt, zal voor hem ondraaglijk zijn. En dat is niet goed voor zijn bloeddruk, en dus ook niet voor zijn laatste krullen.

Of Karla, opperde je dit idee alleen maar om te voorkomen dat je als minister in het gristensosjaalzemelkabinet wordt gevraagd? Dat zou jammer zijn, want hoe slecht je beleid ook was, ik vermoed dat het nog een stuk erger kan en zal worden. Wellicht denk ik ooit nog met weemoed aan je terug.

3 Responses to “Haar laatste stuiptrekking”

Read below or add a comment...

 1. Harald says:

  Ja shit man ik denk inderdaad dat het allemaal nog veel erger gaat worden. automobilisten zijn gewoon aangeschoten wild aan het worden.

 2. Sharon says:

  Ik vind 18 jaar jong genoeg om je rijbewijs te kunnen halen. (Ik zou een verhoging van de leeftijd naar 21 ook niet verkeerd vinden, maar dat is een andere discussie.)

  Als je iets wilt doen aan de verkeersveiligheid, verbied dan mobiel bellen op de fiets. Want met 1 hand aan het stuur, vrolijk kletsend, zwabberend en niet oplettend…

 3. Graafmans says:

  Niet alle meisjes van 17 zijn breezersletjes. En brozems zijn ook bijna uitgestorven. Dus ik houd het maar op puistige pubers. Die inderdaad gemist kunnen worden. Intussen hebben we een rechts kabinet en ziet de automobilistische toekomst er derhalve iets minder zwart uit. Toch is nog niet alles koek en ei langs de weg. Ik noem:
  a) het aantal stoplichten en de zorgvuldig afgestelde “rode golven”.
  b) de wildgroei aan borden met (30km).
  c) de creativiteit van lagere overheden in het aanbrengen van gevaarlijke chicanes.
  d) de immorele “administratie kosten” bovenop elke boete.
  e) de drempelpest met elementen die vaak al ver beneden de dertig km. een desintegrerend effect hebben op voertuig en bestuurder
  f) het gemak waarmee voor elk wissewasje doorgaande wegen worden opgebroken.
  g) de ruimte en de privileges die gereserveerd worden voor de heilige fietser met zijn slechte gedrag.

Wilt u meekakelen in het kippenhok?

*


*