De Tegenwichtige Top Tien

 

Jaarlijks openbaart het orakel uit Driebergen de top 10 verkeersergernissen. Deze traditie is inmiddels een onmisbaar element van de goed geoliede staatspropaganda waarmee het volk wordt gehersenspoeld. Zo’n hitparade wekt de indruk dat er een breed draagvlak is voor het boetebombardement uit Leeuwarden. Terwijl in werkelijkheid slechts een handjevol sneue types hun bekrompen ergernisjes aan de enquêteur verklappen.

Bovendien bepaalt die enquête-uitkomst heus niet de prioriteiten van verkeershandhaving. Deze graaimachine draait geen verzoekplaatjes. Snelheidsovertredingen bijvoorbeeld halen zelden die top 10. Controles op snelheid overigens wel, maar dat blijkt toch geen reden om een paar van die struikrovers te ontslaan. Hetzelfde geldt voor een aantal andere kaskrakers uit de graaistal van Koos, zoals gordels en foutparkeren.

Als tegenwicht heeft de Zwarte Kip ook maar eens een top 10 samengesteld. Over politie en justitie. En over de verzinsels waarmee politiek en verkeerskunders het verkeer steeds verder debiliseren. Het had makkelijk De Daverende Dertig kunnen heten, maar we beperken ons tot de Tegenwichtige Top Tien:

10. Spitsstroken. Welke onnozele verkeerskundelaar heeft bedacht dat je soms op de vluchtstrook mag rijden? En dan verbaasd zijn dat de vluchtstrook niet meer wordt gerespecteerd? Nog idioter is de extra rijstrook met het rood grijnzende kruis erboven: het zwarte gat asfalt waar wel onze belastingcenten in zijn verdwenen, maar waar we geen gebruik van mogen maken. Omdat één of andere kneus achter een beeldscherm meent dat het verkeer nog niet genoeg is vastgelopen. Of omdat er een vleugje mist voor zijn verkeerscamera hangt. Wat je noemt een gemiste kans.

9. LAF: Leugen + Ambtseed = Feit. In de klopjacht op de laatste normaal doorrijdende weggebruikers lijkt alles geoorloofd. Opgehitst door de kleingeestige dadendrift van opperveldwachter Koos doen zijn knechten opvallend weinig moeite om het proces-verbaal volledig en naar waarheid op te maken. Maar justitie ziet standaard “geen reden om te twijfelen aan de juistheid van het proces-verbaal”.

8. Verkeerscampagnes. “Word geen slaaprijder”, terwijl we juist door al die geestdodende maatregelen snurkend in de vangrail belanden. “Houd 2 seconden afstand” en “Halveer je snelheid, verdubbel je afstand”. Zouden we eens massaal moeten doen, verbreken we direct alle filerecords. Of “Rij met je hart”. Ja, dat leverde mij dus een rijontzegging op. Want “I love 180”. “Sorry hoor”.

7. CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie). De 100% geautomatiseerde onderdrukking van de automobilimens is bijna daar. U werd al geflitst door een robot, uw kenteken automatisch doorgegeven aan een computer bij het CJIB die vanzelf een boete uitspuugt. Nu wordt ook uw zorgvuldig opgestelde bezwaarschrift bij het CVOM door een robot “behandeld”. Een logische keuze als toch elk bezwaar standaard ongegrond wordt verklaard.

6. De bezwaartest. Van de 13 miljoen boetes die jaarlijks worden opgelegd, worden er 35.000 aangevochten. Wie zaait zal oogsten. In 2002 bezweek het systeem door een goede oogst bijna aan zijn eigen succes. Sindsdien ontmoedigt justitie ons met de “bezwaartest”. Zo kunnen justitiabelen vooraf de succeskans van hun bezwaar testen. De uitslag is altijd: “kansloos”. Wel bij het CVOM ja , maar er is ook zoiets als de rechter. En als kwalitatieve argumenten niet werken, dan zal een gezamenlijk kwantitatief argument het systeem zeker kraken. De Zwarte Kip wenst justitie in 2009 daarom een uitzonderlijk goede oogst!

5. Regels zijn regels. Omvat ongeveer het hele vocabulaire van de gemiddelde parkeerwachter die een wielklem plaatst of de undercover die op een lege weg een rijbewijs invordert. Maar niemand kan het zo mooi vertolken als Rita. Weet u nog, 11 uur lang die tikkende plaat toen zij de 2e kamer uitlegde waarom Hirsi Ali het land uit moest? Voor juristen een gruwel, omdat die sinds les 1 weten dat regels er zijn om geïnterpreteerd te worden. Maar ongetwijfeld een grote bron van inspiratie voor de knechten van Koos.

4. Wegmisbruikers. Vroeger had je Blik op de Weg, maar die waren journalistiek onafhankelijk en durfden ook wel eens wat verstandigs te zeggen. Dus stapte Koos over naar SBS6/Veronica. De piratenzender van weleer, ooit boegbeeld van burgerlijke ongehoorzaamheid, verkwanselt tegenwoordig haar zendtijd en principes aan de slecht geacteerde eenakters onder strakke regie van justitie. Met een kleuterachtige voice-over van die blije zeurdwerg, afgewisseld met wat plat gezwets van het orakel.

3. Trajectcontroles. Ideaal om even je jas uit te doen, de krant te lezen, te sms-en of je veters te strikken. Maar dat schijnt niet de bedoeling te zijn. We moeten alert blijven: dus zit men verstijfd van angst vastgeklampt aan het stuur, die meter onder de 80 te houden. Bijremmend om een baantje op te schuiven, als daar al ruimte voor is. Men let alleen op die meter, niet op het verkeer. Vast heel veilig. Goed voor de doorstroming ook. En dit gedrag went snel, want ook buiten de trajectcontroles wordt het steeds vaker vertoond.

2. Kilometerheffing. Afgelopen zomer bereikte de benzineprijs een nieuw record. Maar er werd geen druppel minder getankt en geen kilometer minder gereden. Waarom zou een kilometerheffing dan wel werken? Ondanks deze en andere kritische kanttekeningen ziet het er naar uit dat we binnenkort toch echt opgescheept zitten met dat dure en bureaucratische systeem. Met nog steeds dezelfde files. Maar vooral met een onaanvaardbare inbreuk op onze privacy, die we echt niet moeten willen. Terwijl er ook een echte oplossing is: “Minder zielen, meer vreugd”.

1. Mens erger je niet. Grootste ergernis is wel dat door benepen weginrichting en idiote verkeershandhaving de onderlinge irritaties zienderogen escaleren. Een top 10 volstaat niet meer. Zullen we daar gewoon eens mee ophouden? Voordat de kip door al die ergernis van de leg raakt zal zij daarom binnenkort het ei van Columbus uitbroeden: een breed verkeersplan waarmee veel van ieders ergernisjes, ook die van Koos-achtigen, tot het verleden behoren. U kunt daarbij zijn. Hier, in dit theater.

12 Responses to “De Tegenwichtige Top Tien”

Read below or add a comment...

 1. Ad Struyk says:

  Ja, je wordt moe van dit schandalige verkeersbeleid hier in dit land.
  Het ergste is dat iedereen zich hier ook naar gaat gedragen.
  Tegenwoordig is 80-90 op de snelweg heel normaal.
  Lang leve alle zombies.
  In ieder geval een goed 2009 gewenst.

 2. DvD says:

  Graag een kaartje op de eerste rij naast Camiel Eurlings.

 3. Bart says:

  Helemaal met deze top tien eens. Maar de hersenspoeling is wel het ergste. “Langzamer is beter”…. Het milieu wordt weer als subjectief onverifieerbaar argument gebruikt. Afgelopen week werd in Belgie de max snelheid tot 80 gereduceerd; smogalarm dus als we langzamer rijden creeren we (”met z’n allen….”) minder fijnstof, CO2 (niemand heeft het meer over het dodelijke CO trouwens), etc. Zegt men! Alles loopt vast dus gaan we lekker geduldig zitten stilstaan en dat spul bij stilstand in de lucht zitten pompen.
  Het begint bij rijles voor de nieuwe chauffeurs. Ik zie regelmatig een lesauto met instructeur met 70-80 een goed doorstromende verkeersader invoegen. Voor iemand met normaal boerenvestand levensgevaarlijk maar ook een garantie voor misschien geen kettingbotsing dan wel een flinke opstopping en file. Waar is de rijstandaard gebleven? Wie leert die mensen fatsoenlijk autorijden. Wie leert ze rechts te rijden als ze niet sneller gaan dan de rest? Wie leert ze ruimte te geven? Ben bang dat het “nieuwe rijden” de prioriteit heeft; laag in toeren blijven, langzaam accelereren, etc. Instructies van de de campagneleiders! Heeft in de zomer geresulteerd in enorme hoeveelheid doorgeblazen koppakkingen en kapotgelopen motoren van sleurhutrijders. Lekker druk voor de ANWB repatriering. Oh, ja bedankt voor het sparen van het milieu maar die reparatiekosten zijn voor de eigenaar….
  Conclusie: gewoon lekker vlot doorrijden en geen getreuzel! En vooral op blijven letten!

 4. Johan de Jong says:

  Het milieu wordt gebruikt om alle regels goed te praten.
  Maar het gaat niet om het milieu maar om de centen, laten ze daar maar eens voor uit komen.
  Alle maatregelen worden zo zwaar gemaakt dat je nog net kan blijven rijden, want als de Nederlander z’n auto moet laten staan is de Nederlandse staat falliet, is Koos ook z’n baan kwijt en wij een lastpost minder.

 5. Forza! says:

  Mag er weer wezen dit eitje

 6. Michel says:

  Hallo, afgelopen december (2008) ben ik op de Duitse Autobahn geflitst met 30 km/h te snel. Nu krijg ik van de Duitse justitie (althans dat denk ik) een brief binnen met daarin het ‘delict’, samen met een mooie foto van mezelf. Wat ik er verder uit op kan maken is dat ik een verklaring moet afleggen en binnen een week terugsturen. Kan iemand mij vertellen of ik deze verklaring moet afleggen en of ik die boete (die volgt) überhaupt wel hoef te betalen? Alvast bedankt. Groeten, Michel

 7. Cor Bruin says:

  Ik heb nog nooit zoveel stom gelul gelezen als op deze site. Dit moet van een zeer bekrompen geest afkomstig zijn. Gezwets over gordels, en 180 willen rijden. Ik noem dat asociaal en egoïstisch. Voor mij hoeven zulke gefrustreerde mannetjes nooit meer een boete te krijgen. Rijbewijs afpakken en nooit meer achter het stuur dat is wat ze met zulke hufters die zulke domme websites maken moeten doen. Ga maar lekker lopen idioten.
  En nee hoor ik werk niet bij justitie ik ben gewoon postbode.

 8. De Zwarte Kip - webmaster says:

  Beste Cor,
  Dank voor deze warme woorden. Werkelijk een heel mooi compliment!

 9. ria says:

  Dit leest toch niemand, daar doen we dus niet moeilijk over.

  “Hé maar IK lees het TOCH!!”

  ~ Ik over dit artikel

 10. Ben says:

  Michel ik heb het zelfde gehad je moet tekenen voor artiekelen die je niet kan lezen.(doe ik niet) ik heb drie keer gevraag voor een nederlandse brief. Krijg het niet wij zitten toch in de EU er werd gedreig enz. Ik wil eerst een in het nederlands op gestelde bekeuring zien ik heb geschreven dat mijn duits Rudi Carel duits is. Uit eindelijk kreeg ik een giro kaart met de boete bedrag voor dertig kilometer tehard dat was 33 euro vlug betaald.
  In Nederland is dat meer en Belgie nog veel meer eu laad me niet lachen.
  Ik rij 40.000 kilometer per jaar.Al 20 jaar.

  Groetjes van een normale rijder

 11. john de graaff says:

  Het vakantiegevoel is weg zodra je weer in NL komt. De pesterijen ontsproten aan linkse afgunst en utopisme, zijn alom aanwezig.
  Neem de drempels. Je ziet het voor zover mij bekend alleen hier, althans in deze mate. Hele steden zijn voor auto’s volkomen onbereikbaar gemaakt. Verkeersministers zonder verstand van verkeer. Beleid als je het zo al wil noemen, dat is ingesteld op beperkingen opleggen ipv mogelijkheden creëren.
  En graaien, graaien en nog meer gr…
  Medeweggebruikers zijn opgefokt als nergens anders.
  De lichtheid van de Fransman.
  De properheid van de Duitser.
  Wat je in NL ziet, is de opgefokte egoïst, die uitsluitend aan zichzelf denkt.
  Permanente oorlog op de weg.
  Een ziekmakend verschijnsel, in het leven geroepen en gehouden door een mala fide verkeersbeleid.

 12. gerrit says:

  Het CJIB deelt bonussen uit aan de medewerkers, van wel € 8000.– aan een gewone medewerker en nog hoger wat zichzelf nog belangrijker acht, omdat de zaken zo goed gaan, toen was de € 6 administratiekosten nog van kracht. Nu is dit al verhoogd tot € 7 . Zo makkelijk wordt er met roversgeld omgegaan. en ons maar laten denken dat het allemaal voor de veiligheid is.

Wilt u meekakelen in het kippenhok?

*


*